- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Intermediarii de credite se pregatesc pentru dublarea afacerilor in 2008

03 Mar, 00:01 • gecad.net
Relaxarea conditiilor si cresterea volumului creditelor a impins valoarea pietei de brokeraj de credite spre 400 mil. euro, iar in 2008 suma s-ar putea dubla, la 800 mil. euro, estimeaza companiile de profil.
Intermediarii de credite se pregatesc pentru dublarea afacerilor in 2008

Aproximativ 5% din creditele acordate anual de banci sunt luate prin intermediul brokerilor, acestia asteptandu-se ca, in circa 2-3 ani, ponderea intermedierilor sa urce la 20-25% din totalul creditelor acordate de banci in fiecare an.

Raportat la valoarea creditelor la sold (totalul imprumuturilor aflate in derulare la institutii financiare), intermedierile reprezinta circa 1%.

Afacerile intermediarilor de credite au crescut consistent in 2007, pe fondul majorarii creditarii si flexibilizarii conditiilor de finantare, unii brokeri inregistrand chiar dublarea afacerii anul trecut raportat la rezultatele din 2006.

Fluctuatiile de curs nu au afectat creditele in valuta

In ciuda fluctuatiilor valutare din ultimul timp, romanii au continuat sa se imprumute in valuta, in special in euro si franci elvetieni, datorita costului scazut al acestor finantari, raportat la costurile creditelor in moneda nationala.

La Creditlink, unul dintre cei mai mari jucatori ai pietei de intermediere, 50% din imprumuturile intermediate au fost in euro, iar 50% in franci elvetieni. „Dobanzile la lei sunt inca prea mari pentru ca romanii sa prefere acest tip de imprumut”, a declarat pentru DailyBusiness Claudiu But, director de operatiuni al companiei.

„De la inceputul anului 2008 si pana in prezent, cele mai mari solicitari au fost la creditele de nevoi personale cu ipoteca si ipotecare, in franci elvetieni. 70% din creditele intermediate au fost in franci elvetieni, 20% au in euro si 10% in lei”, a spus Claudiu Butnariuc, consultant de credite la Vertical Finance. Ponderea cea mai mare la nivelul creditelor in euro si lei o detin creditele de nevoi personale negarantate, a mai spus consultantul de credite.

Pentru brokerul Pro Credite, cea mai mare pondere in randul creditelor intermediate au detinut-o finantarile in euro, cu 50%, urmate de cele in lei, cu 40% si cele in franci elvetieni, cu 10%, a spus Bogdan Acsinte, directorul executiv al firmei de brokeraj.

Desi ponderea imprumuturilor in lei a ramas la un nivel foarte scazut, Butnariuc a mentionat ca in ultimul timp s-a putut observa cresterea cererii de credite nevoi personale negarantate in lei.

Valoarea medie a creditelor intermediate in 2007 de Vertical Finance a urcat la aproximativ 2 milioane de euro. In cazul Creditlink, media lunara a finantarilor in 2007 a fost de 2 milioane euro, ceea ce inseamna ca suma creditelor intermediate a fost de aproximativ 24 milioane de euro.

Imprumuturile de consum intermediate de Pro Credite au avut o valoare medie de 7.000 euro, in cazul creditelor garantate valoarea medie a imprumuturilor fiind de 55.000 euro.

Vertical Finance si-a dublat cifra de afaceri anul trecut, in raport cu 2006, iar pentru Pro Credite valoarea afacerilor a crescut consistent anul trecut, pana la aproximativ 550.000 de lei (164.000 euro).

Atat reprezentantul Vertical Finance cat si cel al Pro Credite au estimat ca brokerii intermediaza circa 5% din creditele acordate de banci pe parcursul unui an, iar procentul ar putea urca la 25% in 2010-2011. Conform lui Claudiu Butnariuc, valoarea creditelor intermediate de brokeri a ajuns la 400 de milioane euro in 2007, aceasta putandu-se dubla in 2008.

Noile norme au crescut afacerile brokerilor cu pana la 20%

Flexibilizarea conditiilor de creditare in cazul celor mai multe dintre banci a crescut atat volumul cat si plafonul maxim al finantarilor intermediate de brokeri.

„Dupa introducerea noilor norme, a crescut valoarea creditelor solicitate de clienti, datorita faptului ca se incadreaza la sume mai mari decat in conditiile anterioare (in cazul clientilor cu venituri peste medie)”, sustine Claudiu Butnariuc de la Vertical Finance.

La nivelul Creditlink, s-a putut observa dublarea sau chiar triplarea valorii maxime a creditului solicitat de clienti, ca urmare a introducerii noilor norme, sustine Claudiu But.

In cazul Pro Credite, volumul finantarilor intermediate a crescut cu circa 20% dupa introducerea noilor norme.

Persoanele fizice nu platesc comision de intermediere

Brokerii nu percep comisioane solicitantilor persoane fizice, ci doar institutiei financiare care acorda imprumutul. Comisioanele percepute bancilor si altor societati de credit variza intre 0,7 si 3%, in functie de valoarea imprumutului. La Creditlink, comisionul perceput institutiilor de credit este cuprins intre 1 si 3% din valoarea imprumutului, in functie de imprumutul intermediat.

„Persoanele juridice care iau imprumuturi intermediate de brokeri trebuie sa achite insa un comision care variaza de la caz la caz, in functie de valoarea imprumutului”, a mentionat reprezentantul Vertical Finance.

Pro Credite nu percepe comision de la clienti si nu are in vedere introducerea acestuia.

Vertical Finance colaboreaza cu 12 banci de pe piata locala purtand discutii cu alte doua institutii pentru a incheia contracte de colaborare. Pro Credite a semnat parteneriate cu 10 banci si 2 institutii financiare nebancare. Creditlink furnizeaza clienti pentru 13 banci si institutii financiare nebancare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci