- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Intermedierile financiare conduc topul salariilor medii nete, cu 900 euro

04 Jun, 11:08 • Redactia DailyBusiness
Cel mai mare salariu mediu net, de 3.002 lei (900 euro) se acorda in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (573 lei, sau 172 euro), conform datelor INS.
Intermedierile financiare conduc topul salariilor medii nete, cu 900 euro

Salariul mediu net a urcat in luna aprilie cu 1,4% fata de luna precedenta, pana la 1.027 lei (308 euro), datorita acordarii primelor de Pasti si de vacanta, indexarilor, negocierilor salariale sau in urma cresterilor de productie, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

In luna aprilie 2007, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.387 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net a crescut fata de luna precedenta cu 14 lei (1,4%), arata comunicatul INS.

Fata de luna octombrie 1990, castigului salarial a fost in luna aprilie a acestui an, in termeni reali, mai mare cu 8%.

Castigul salarial mediu nominal net a urcat in a patra luna a acestui an cu 22,4%, comparativ cu luna aprilie a anului 2006, in usoara accelerare fata de intervalul martie 2006 – martie 2007, cand cresterea a fost de 22,3%. In termeni reali, salariul mediu net a crescut in luna aprilie cu 18% fata de a patra luna a anului trecut, potrivit INS.

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,9%, arata INS.

Comparativ cu luna precedenta, in aprilie cel mai mult au crescut salariile nete in activitatile de transporturi pe apa (cu 24,2%), urmate de cele din activitatile anexe si auxiliare de transport, activitatile agentiilor de turism, din industria miniera, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe (cu intre 10 si 20%).

Cresteri lunare intre 5% si 10% au fost calculate de INS in activitatile: captarea, tratarea si distributia apei, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, informatica si cercetare-dezvoltare, posta si telecomunicatii, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, transporturi aeriene, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice si ceasornicarie.

Salariile au crescut intre 2% si 5% in industria altor mijloace de transport, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, agricultura, vanatoare si servicii anexe si constructii.

In luna aprilie s-au inregistrat scaderi salariale in activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, in domeniul intermedierilor financiare, invatamant, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitatile de posta si curier, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria alimentara si a bauturilor, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria metalurgica, industria de masini si echipamente, sanatate si asistenta sociala, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei si in fabricarea substantelor si a produselor chimice.