„Cred ca Romania va putea sa realizeze o crestere economica in 2010 peste consensul actual, de 1-1,5%. Consider ca Romania poate sa atinga o rata de crestere economica de 3% in acest an”, a spus Ravasio, la un eveniment organizat de Unimpresa, la care a participat si cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Economistul UE considera ca exista o refacere in curs in toata Europa, iar, luna dupa luna, toate previziunile au fost reviziute in crestere in ultima perioada.
Ca exemplu, Ravasio a aratat ca Deutsche Bank si-a majorat prognoza pentru cresterea economica a Germaniei la 2% pentru 2010, dupa ce in decembrie anul trecut avea o estimare de 0,75%.
Pe de alta parte, economistul sugereaza ca anumiti indicatori macroeconomici, precum somajul si creditele neperformante, nu reflecta situatiile prezente, fiind rezultatul unor actiuni din trecut.
„Exista anumiti indici intarziati, cum sunt somajul si creditele neperformate. Acesti indici arata situatiile de acum zece luni”, a mai spus Ravasio.
Totodata, el mentioneaza ca inflatia interna este in scadere, iar rata de schimb ramane favorabila dupa recenta apreciere a leului.
In ceea ce priveste bugetul Romaniei, Ravasio considera ca, desi veniturile bugetare sunt cele mai scazute la nivelul UE, circa 30% din PIB, el crede ca Guvernul Boc a facut bine ca nu a crescut TVA-ul sau taxa unica, pentru ca astfel ar fi introdus un element de neincredere in tara.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, el impartaseste ideea ca obiectivul ales pentru 2010, de 5,9% din PIB, este unul credibil si poate fi realizat.
In acest context, el arata ca pentru fiecare punct procentual de crestere a economiei, efectul asupra deficitului bugetar va fi o scadere de 0,3-0,4 puncte procentuale.
Economistul a mai spus ca avansul economiei Romaniei in 2010 este necesar, in principal pentru a rambursa datoria catre FMI, dar si pentru a relansa investitiile publice in toate sectoarele.
Intrebat daca este posibila o astfel de crestere in Romania in 2010 (de 3% – n.r.), Vladescu a raspuns ca spera ca prognoza centrala a Guvernului sa fie depasita, odata cu revenirea economiei la nivel european.
„In economia europeana sunt semne si, asa cum economia Romaniei a crescut si a regresat cu economia europeana, daca tarile in care Romania are piete revin la cresterea economica, atunci cresterea prognozata de noi speram sa fie depasita”, a spus Vladescu.
Atat Guvernul, cat si FMI au o prognoza centrala de 1,3% pentru cresterea economiei in acest an.
Giovanni Ravasio a lucrat in cadrul Comisiei Europene timp de 40 de ani, urmarind evolutiile macroeconomice ale statelor candidate, inclusiv Romania. Printre alte functii detinute se numara cea de membru al Consiliului de administrare al Bancii Europene de Investitii, presedinte al Fondului Proprietatea si seful consilierilor economici ai premierului Calin Popescu-Tariceanu.