Sectorul agricol a cunoscut cel mai mare boom din ultimii ani. Daca anul trecut erau inregistrate 7.199 de firme in acest domeniu, acum s-a ajuns la 18.807.
Cresterea interesului pentru agricultura este explicat, pe de o parte, de avansul spectaculos al preturilor produselor alimentare din ultimii doi ani.
„Cresterea preturilor alimentelor a atras multi investitori. Castigurile la cartofi, de exemplu, s-au dublat practic fata de anul trecut. Cine a investit in agricultura, se bucura anul acesta de o productie record„, a declarat consultantul agricol Marian Sandulescu.
„Incet, dar sigur, apare o piata alternativa la cea dezvoltata de retelele de hipermarketuri. Au reaparut traditionalele aprozare, iar mai nou, vedem si o oferta alternativa de produse sub forme de conserve, de la sucul de rosii la zacusca si dulceturi”, afirma acesta.
„Multe dintre IMM-urile care au investit in cultivarea legumelor si fructelor au renuntat la a tinti marile magazine si isi vand produsele prin magazinele mici, de cartier. Preturile sunt mai scazute decat in marile magazine, iar potentialul de fidelizare a clientilor este foarte mare”, a mai spus Sandulescu.
Pe langa avansul preturilor, la explozia afacerilor din acest domeniu a contribuit si scaderea preturilor terenurilor agricole.
„Avem tot mai multe sere, unitati de productie de legume si fructe proaspete, dar si de conserve, unitati piscicole si de exploatare a lemnului”, a mai spus acesta.
[img=2085][/img]
[b]Comertul aduce profit[/b]
Datele statistice arata ca pentru romani, cel mai atractiv sector de investitii il reprezinta insa comertul cu ridicata si amanuntul.
In acest domeniu, ce include in statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) si repararea autovehiculelor si motocicletelor (service-uri), s-au deschis in primele 8 luni 25.123 de firme, in scadere cu 2% fata de anul trecut (25.542).
Potrivit analistilor, cresterea numarului firmelor nou deschise in aceste sectoare vine sa confirme faptul ca economia da semnale timide de redresare.
Datele ONRC nu prezinta, in detaliu, ce afaceri sunt cele mai cautate. Potrivit analistilor, cele mai multe afaceri s-au deschis in sectorul food, de la fast-food la unitatile alimentare de cartier si in sectorul serviciilor catre populatie de la service-urile auto, la spalatorii sau atelierele de reparatii de orice fel.
Potrivit datelor ONRC, dupa comert si agricultura, cele mai multe firme au fost deschise in sectorul constructiilor. In acest domeniu au fost infiintate 9.245 de firme si PFA-uri, in intervalul 1 ianuarie – 31 august 2011, in crestere cu 58% fata de primele 8 luni din anul trecut.
Pe locurile urmatoare in topul celor mai cautate domenii de investitii se situeaza activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, Potrivit statisticii ONRC, in primele 8 luni din 2011 s-au deschis 8.337 de firme cu acest domeniu de activitate, in crestere cu 4% fata de perioada similara din 2010.
Un alt sector care a atras un numar semnificativ de noi inmatriculari de societati si PFA-uri este cel de prelucrare. In intervalul ianuarie-august s-au deschis 5.964 societati in acest domeniu, cu 29% mai mult decat anul trecut.
Si transporturile continua sa atraga investitori, la un nivel mult mai mare fata de 2010. Astfel, in intervalul ianuarie-august s-au deschis 4.907 firme, cu 35% mai multe fata de anul trecut.
Alte sectoare care au atras investitorii sunt informatiile si comunicatiile, Horeca, alte activitati de servicii, inclusiv suport, cu peste 1.000 de firme nou deschise pe fiecare segment.
Datele statistice de la ONRC arata ca, pe ansamblu, in in primele 8 luni din acest an s-au infiintat 95.644 de firme, cu 27% mai multe decat in perioada similara din anul trecut.
[b]Cei mai activi investitori[/b]
Potrivit datelor ONRC, cele mai multe business-uri noi au fost deschise, in perioada ianuarie-august, in municipiul Bucuresti (13.046), dintre care 9741 de SRL-uri si 2389 de PFA-uri.
Dupa bucuresteni, cei mai activi investitori au fost clujenii (4.239), constantenii (3.815), iesenii (3.566), timisenii (3.271) si galatenii (3.126)
Cele mai putine firme au fost deschise in Covasna (775), Ialomita (809), Calarasi (948), Tulcea (960), Giurgiu (998).