„Imi place vinul bun. Acesta era foarte dificil de gasit in Bucuresti in 2002, cand am inceput acest proiect. Intotdeauna am luat in serios proiectul. Stiam ca Dealul Mare este una dintre cele mai bune regiuni viticole din lume”, a declarat Walter Fiedl, administrator si unul dintre cei cinci parteneri austrieci ai „Lacerta Winery”.
El colaboreaza in aceasta activitate cu Mihai Banita, oenologul si directorul cramei. Friedl a subliniat ca Banita il ajuta foarte mult pentru a putea imbina cele doua domenii: asigurarile si industria vinului.
„Am investit circa 2 milioane de euro in podgorie si 7 milioane de euro in crama”, a declarat Walter Friedl, pentru DailyBusiness.ro.
Afacerea a fost finantata atat din surse proprii, cat si prin intermediul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala.
„Avem nevoie de aproximativ [b]15 ani pentru a putea returna investitiile[/b]. Suportul Guvernului Roman si a fondurilor UE sunt extrem de importante in viticultura, deoarece am inceput sa investim de aproape 10 ani si abia anul acesta am pornit cu procesul de comercializare”, a spus Friedl.
Vinurile Lacerta sunt produse in podgoria Dealu Mare, pe o suprafata de 82 hectare. Reprezentantul companiei a precizat ca productia din acest sezon se ridica la 250.000 sticle de vin.
Compania detine la Fintesti, judetul Buzau o crama, un salon de degustari si un magazin de vinuri. Lacerta pune pe piata 9 sortimente de vin. „Primele noastre vinuri rosii sunt din 2009, iar cele albe din 2010. Comercializarea acestora a inceput pe data de 1 iunie 2011”, a mentionat Walter Friedl.
[img=2200]Lacerta[/img]
Potrivit acestuia, cuvantul „Lacerta” vine din limba latina si inseamna „soparla”, insemn regasit pe toate sticlele de vin.
LacertA Winery si-a extins activitatea si in zona turismului viticol, un concept exploatat de alte tari cu traditie in producerea vinurilor. Astfel, compania vrea sa impulsioneze turismul local, atat prin atragerea turistilor locali, cat si straini.
„Momentan avem o mare afluenta de turisti din strainatate – din Austria, Germania, Spania, Franta, Italia, Belgia, SUA, etc”, a subliniat Friedl.
[b]Piata locala, urmeaza sa creasca[/b]
In ceea ce priveste piata locala de vinuri, oficialul Lacerta considera ca se va dezvolta foarte mult pe viitor.
„Am remarcat faptul ca, in ultima vreme, pe piata din Romania a crescut considerabil cererea pentru vinurile seci comparativ cu cererea pentru soiurile dulci si semi-dulci. Acest lucru nu poate decat sa ne bucure, deoarce produsele noastre se adreseaza strict acestui segment”, a declarat Walter Friedl.
Romania detine aproape 500.000 de acri de podgorii, fiind al saptelea cel mai mare producator de vin din UE. Piata de vinuri din Romania a fost in 2010 de 350 milioane de lei, in scadere fata de anii anteriori.
Lacerta Winery isi distribuie vinurile prin unitatile HoReCa, in special in restaurantele de lux si magazine specializate. In prezent, exista o retea formata din 7 boutiq-uri in Bucuresti, Cluj si Timisoara.
Printre principalii competitori ai Lacerta se numara Murfatlar, Jidvei, Domeniile Tohani, Halewood Romania, Jidvei si Vincon Vrancea.
[img=2201]Walter Friedl[/img]
Walter Friedl [b](foto)[/b] s-a nascut in Viena, este absolvent al Universitatii economice si de afaceri din Vienna si al unui MBA in Hong Kong. In varsta de 50 de ani este casatorit si vorbeste fluent limbile: germana, romana, engleza, spaniola si portugheza.
El a fost numit, la inceputul lunii septembrie 2009, in functia de corporate business manager al Uniqa International, avand ca principal obiectiv dezvoltarea activitatii corporate a Uniqa Asigurari Romania.
Anterior, acesta a ocupat pozitia de consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, incepand cu anul 2002. Totodata, el a fondat „Clubul de Afaceri Austriac la Bucuresti”, fiind si presedintele acestuia.