Proiectul de act normativ prevede ca, in scopul realizarii finalitatilor educatiei si formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, se generalizeaza invatamantul de 13 clase, cuprinzand grupa mare, pregatitoare pentru scoala si nivelurile de invatamant primar si secundar.
Invatamantul obligatoriu este de 11 clase si cuprinde grupa mare, pregatitoare pentru scoala si clasele I-X.
Obligatia de a frecventa invatamantul preuniversitar, la forma de zi, inceteaza la varsta de 18 ani.
Proiectul face precizari legate de gratuitatea invatamantului. Astfel, invatamantul de stat este gratuit. Pentru unele activitati si programe de studii se pot percepe taxe in conditiile stabilite de prezenta lege.
Finantarea invatamantului de stat si finantarea de baza a invatamantului obligatoriu organizat prin invatamantul particular acreditat se fac de la bugetul de stat, de la bugetele locale si din alte surse, conform prevederilor prezentei legi. Fondurile destinate invatamantului sunt nominalizate distinct in bugetul de stat si in bugetele locale, potrivit actului normativ.
Pentru finantarea invatamantului de stat si finantarea de baza a invatamantului obligatoriu organizat prin invatamantul particular acreditat din fonduri publice se asigura anual prin legea bugetului de stat alocatii bugetare de minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica se asigura minimum 1% din PIB al anului respectiv.
Invatamantul poate fi finantat si direct de catre operatorii economici, precum si de alte persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislatiei in vigoare.