Preia controlul asupra finantelor tale
– asta inseamna sa intelegi unde sunt investiti banii tai si de ce. Nu te baza in totalitate pe sfaturile investitorilor, ale consilierilor financiari etc, pentru ca in cele din urma tu esti cel direct interesat de obtinerea castigului, si nu ei.
Nu te baza doar pe un singur sfatuitor, oricat de multe persoane ti l-ar fi recomandat. Din fericire doar putini dintre acestia s-au dovedit a fi asemeni lui Bernard Madoff, dar sa nu uitam ca pana si cei mai buni investitori de pe Wall Strret au pierdut anul trecut 40% din avere, comenteza Arends.
Nu investi in ceva ce nu intelegi – „timp de ani, am refuzat sa recomand investitii in actiunile Fannie Mae si Freddie Mac tocmai din acest motiv. Va dati seama ce mare mi-a fost usurarea atunci cand am realizat ca nimeni, nici chiar directorii lor executivi, nu intelegeau aceste tipuri de investitii”, scrie Brett Arends.
Sa nu ai incredere oarba in „investitii sigure”. Cele mai „populare” investitii au urmat de mult ori o intorsatura proasta, un exemplu fiind prabusirea pietei imobiliare americane in 2004.
S-a dovedit ca bunica avea dreptate – un ban economisit este intr-adevar un ban castigat, iar datoria este intr-adevar periculoasa. In plus, comenteaza editorialistul, o economie unde este mai usor sa imprumuti 10.000 de dolari de pe card decat sa gasesti un electrician se va confrunta in mod sigur cu necazuri.
Investeste in titluri cu venit garantat – desi sunt mult mai putin interesante decat actiunile. In schimb, e inutil sa mentii fondurile plasate in actiuni pe „termen lung”, pentru a obtine randamentele dorite, tinand cont ca aceste actiuni ar putea intra in colaps inainte de a ajunge la acel termen din viitor.