Acest centru ar urma sa devina cel mai modern din Europa Centrala si de Est, a spus el. Compania se afla in faza finala a obtinerii de aprobari pentru a avea dreptul sa stocheze celulele stem in Romania, deocamdata Biogenis utilizand banca de stocare a grupului-mama din Varsovia, Polonia.
Din totalul investitiei, 150.000 – 200.000 de euro sunt alocati constructiei si amenajarilor centrului (o investitie brownfield, cu resurse si tehnologii partial existente), alti 50.000 de euro se indreapta catre tehnologie noua, cea deja existenta avand o valoare estimativa de 200.000 de euro.
Biogenis, o companie cu actionariat roman si polonez, si-a inceput activitatea in Romania in a doua parte a anului 2007 si are o cota de piata de circa 10%. „Pentru finalul anului, o tinta realista ar fi cresterea cotei de piata la 15-20%”, a spus Calomfirescu.
Compania a incheiat pana in prezent circa 2.000 de contracte in Romania.
Calomfirescu a mai spus ca vizeaza pentru acest an o crestere de 100% a business-ului, precum si ca in primele cinci luni cresterea mediei lunare de contracte incheiate, fata de media lunara din intregul an 2008, este deja de 60%.
In 2008, compania a avut o cifra de afaceri de 2,8 milioane lei, iar pentru acest an, „cu toata criza”, cifra de afaceri va creste la nivelul „milioanelor de euro”, a spus directorul general.
Acest business, in care in general se lucreaza cu marje operationale de 5-10%, conform lui Calomfirescu, are o istorie relativ de scurta durata atat in Romania, cat si in lume.
Prima banca de celule stem a fost infiintata de catre statul american, in 1992. Tehnologia presupune recoltarea de sange din cordonul ombilical imediat dupa nastere, celulele stocate astfel putand fi folosite ulterior, la nevoie, pentru transplant medular.
In Romania exista in prezent trei centre de transplant medular unde se pot utiliza celulele stem pentru a trata diverse afectiuni, la Bucuresti, Timisoara si Targu-Mures. Prin aceasta metoda pot fi tratate un numar de peste 70 de afectiuni, in principal ale sangelui, conform reprezentantilor Biogenis.
Actionarul principal al Biogenis SRL este banca poloneza de stocare de celule stem PBKM PL, cu 50%, restul fiind impartite in mod egal intre doi medici romani. Biogenis este parte a FamiCord, grup european de banci de celule stem, cu locatii proprii de stocare in Spania, Estonia, Romania, Polonia, locatii partenere in Spania, Ungaria si reprezentante comerciale in Croatia si Serbia.
Biogenis a demarat recent in Romania o campanie de informare despre recoltarea de celule stem, prin intermediul unui website – www.celulestem.ro – dar si pe alte medii (tv, radio, print, in spitale, clinici, scoli pentru femei gravide). Oficialii Biogenis spun ca investitia intr-o astfel de campanie este de minim 50.000 de euro.
Conform lui Calomfirescu, in SUA, statul a alocat recent fonduri de 10 miliarde $ pentru cercetare in acest domeniu. Cum sta situatia in Romania, din acest punct de vedere? „Din cate stim, nu exista fonduri publice pentru acest gen de campanii”, au spus reprezentantii companiei, care spera insa sa atraga parteneri noi pentru astfel de proiecte.
Pe piata bancilor de celule stem din Romania mai activeaza companii precum Cord Blood Center, cu cea mai veche prezenta in Romania, sau Centrul Medical Unirea, care a intrat recent pe piata.