Fabrica de conserve de fructe si legume de la Raureni, judetul Valcea, a fost cumparata in 2008 cu 4,5 milioane de euro de firma Annabella, condusa de omul de afaceri Dan Mutu. „A fost ghinionul nostru. In 2008 era inca boom-ul imobiliar”, a spus acesta. La momentul achizitiei, fabrica se afla la pamant, din moment ce firma a luat 100.000 de lei de la fier vechi pe utilajele neproductive.
In perioada 2008-2011, s-au facut investitii in modernizarea si retehnologizarea fabricii in valoare de peste 5 milioane de euro, din care 50% din fonduri europene.
De asemenea, pentru cresterea productiei, s-au investit 2 milioane euro in ferma proprie de la Dragasani, in utilaje agricole, sisteme de irigatii etc. Peste 30% din legumele si fructele folosite la fabricarea conservelor provin de la aceasta ferma.
Compania a investit si in publicitate. In 2011 a fost alocat un buget marketing de 300.000 euro.
Afacerile Raureni
In acest an, cifra de afaceri a Raureni este estimata la 6 milioane euro, de la 5 milioane euro anul trecut. Pentru 2012, reprezentantii companiei estimeaza o crestere cu 20% a afacerilor.
Marca Raureni s-a extins la nivel national, fiind prezenta in majoritatea lanturilor de hipermarketuri. Cat despre magazinele proprii, sub numele Anabela, directorul comercial spune ca nu preconizeaza sa vina pe piata din Bucuresti, „pentru ca nu ar avea loc”. Se limiteaza doar la judetul Valcea, printr-o retea de 35 de magazine, care au vanzari de 10% din afacerile Raureni. Compania intentioneaza sa deschida inca 4 unitati pana la sfarsitul anului.
In acest an conservele de legume au contribuit cu 47% la realizarea cifrei de afaceri.
Desi s-au facut investitii mari in retehnologizarea fabricii de la Raureni, aceasta functioneaza la doar 40% din capacitate. „Producem cat credem ca vindem”, spun reprezentantii companiei.
Produsele Raureni sunt prezente pe pietele din Germania, Anglia, Italia, Spania si Canada, exportul cotizand in prezent cu 10% la cifra de afaceri a companiei. „Ne-am propus si cresterea exporturilor care sa contribuie cu circa 20% la realizarea cifrei de afaceri, mentinand partenerii externi actuali si orientandu-ne totodata catre noi piete de desfacere, de exemplu Rusia”, a declarat Dan Mutu.
Care sunt dificultatile pietei
Piata conservelor de fructe si legume din Romania este evaluata intre 150-200 milioane euro, cu o comercializare de 300.000 tone pe an. In acest cadru, Raureni are o cota de 5%.
Se estimeaza ca in perioada celor 2 mari sarbatori (noiembrie-decembrie si februarie-aprilie) se vinde un procent de 60% din totalul anului pe piata conservelor de fructe si legume.
Despre aceasta piata, proprietarul Raureni spune ca are un potential enorm de crestere, in conditiile in care 45% din conservele vandute in Romania provin din import. Acest lucru vine pe un fond nefacvorabil: productia de fructe si legume se afla la un nivel foarte jos, mai ales de cand s-au taiat subventiile. E foarte greu sa te mentii, ca producator, in aceste conditii. Esti dependent de agricultura. Un singur hectar de sere ar costa in jur de 1,5 milioane euro, o piedica in plus pentru producatorii si comerciantii din acest domeniu. Pretul fructelor s-a dublat, se impune ridicarea pretului produsului finit, dar urmeaza doua bariere: magazinele, care nu sunt dispuse sa accepte o marire de pret si, in special, puterea foarte mica de cumparare a romanilor.
1 singur hectar de sere ar costa in jur de 1,5 milioane euro, o piedica in plus pentru producatorii si comerciantii din acest domeniu.
Fabrica de la Raureni a fost infiintata in 1968, iar in prezent Raureni produce peste 50 de tipuri de conserve. La fabrica de la Raureni lucreaza 250 de angajati.
Grupul de firme Annabella numara peste 1.000 de salariati.
Dintre concurentii Raureni se numara, pe segmentul fructe, Topoloveni, si pe legume, Olympia.