In 2010, investitiile straine directe la nivel global s-au situat la 1.290 miliarde de dolari, iar in UE la 314 miliarde de dolari, se arata intr-un raport al UNCTAD (Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare).
Inainte de declansarea crizei, in 2007, investitiile straine directe la nivel global au atins aproape 2.000 de miliarde de dolari.
Economiile dezvoltate, in randul carora sunt incluse si state UE, au inregistrat, de asemenea, un ritm de crestere peste cel mondial, de 18,5%, la 753,2 miliarde de dolari.
Cresterea in economiile dezvoltate a fost sustinuta, in mare parte, de fuziuni si achizitii transfrontaliere, si nu de investitii in active productive prin proiecte greenfield. In plus, o mare parte din fuziunile si achizitiile din tarile dezvoltate au fost determinate de restructurari si concentrarea pe operatiunile de baza, mai ales in Europa, se arata in raportul citat de Mediafax.
Tarile cu economii in curs de dezvoltare au consemnat un avans mai redus decat cel global, de doar 13,7%, la 664 miliarde de dolari, se arata in raport.
Investitiile straine directe in proiecte greenfield au scazut la nivel global cu 3,3%, la 780 miliarde de dolari anul trecut. Economiile dezvoltate au avut un declin de 12,7%, la 230 miliarde de dolari, iar cele in dezvoltare o crestere de 1,3%, la 498 miliarde de dolari.
Pentru anul acesta, UNCTAD estimeaza un avans moderat al investitiilor straine directe in economia mondiala, la 1.600 miliarde de dolari, insa trendul de declin inregistrat in ultimul triemstru al anului trecut indica mentinerea unor riscuri si incertitudini.