- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Investitiile straine, leul si bursa, victime ale anuntatei crize politice

27 Sep, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Motiunea de cenzura ce se va dezbate la inceputul saptamanii viitoare in Parlament este asteptata cu infrigurare nu numai de clasa politica si mass-media, ci si de investitori. Si asta pentru ca, in cazul demiterii guvernului, o eventuala criza politica ar putea avea un impact negativ in economie, estimeaza reprezentantii patronatelor.
Investitiile straine, leul si bursa, victime ale anuntatei crize politice

Reducerea investitiilor straine, deprecierea leului si caderea bursei sunt cele mai grave fenomene prevazute de catre oamenii de afaceri, ca fiind produse de criza politica prefigurata in aceasta toamna.

„Zburdalniciile mediului politic influenteaza, din pacate, puternic economia romaneasca, mai ales perceptia investitorilor straini cu privire la Romania”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

„Aparent, totul este bine, ne laudam cu faptul ca economicul s-a desprins de politic, dar nu este chiar asa. O eventuala criza politica ar putea aduce un semnal de neincredere a investitorilor fata de economie, mai cu seama ca fundatia este deja pusa – avem un deficit comercial record, cu inflatia stam tot mai prost, iar bursa pare sa se fi desprins de trendul pozitiv al pietelor emergente”, a declarat Pogonaru.

Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, vine cu o explicatie plastica a fenomenului.

„Banul este un animal sperios. Vine si ramane acolo unde se simte in siguranta. Atata timp cat clasa politica alimenteaza acest sentiment de nesiguranta si instabilitate, ne vom trezi ca banii se vor duce in alte economii, in Bulgaria, in Ungaria, in celelalte state din jur, acolo unde situatia este stabila si genereaza incredere”, a declarat Leca.

Bursa, „termometrul” perceptiei asupra economiei

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pare a fi cel mai bun indicator asupra crizei de imagine si credibilitate care ameninta sa afecteze Romania.

In ultima luna, bursa trece printr-o perioada de depreciere puternica. Brokerii spun ca fenomenul rezulta din datele economice negative comunicate de INS, dar si din perceptia privind instabilitatea politica.

„Degradarea performantelor macro-economice, dublata de o criza pe scena politica, determina o perceptie negativa privind economia romaneasca, piata de capital in general, iar acest lucru se vede deja in piata”, declara Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Stoica spune ca exemplul cel mai bun al pericolului care paste economia romaneasca este dat de decuplarea bursei de la trendul pietelor de capital emergente.

„Dupa decizia Federal Reserve, de a reduce dobanda cheie cu 0,5 procente, perceptiile in pietele internationale au fost in general pozitive. Bursa poloneza a crescut cu 5%, cea din Praga cu 1,7%. La noi, cresterea a fost doar de 0,4%, iar de atunci, lichiditatea a involuat continuu, iar piata de capital romaneasca s-a decuplat de la trendul regional. Este clar un semnal ca perceptiile investitorilor privind Romania nu sunt tocmai roze”, a explicat Stoica.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune insa ca situatia nu este atat de grava. El estimeaza ca, in ceasul al 12-lea, politicul va intelege impactul pe care il genereaza jocurile sale si ca, din acest punct de vedere, perceptia asupra economiei romanesti nu va fi atat de negativa.

„Sa vedem mai intai ca trece motiunea de cenzura si apoi sa vorbim. Ne temem de impactul politicului in economie, unde pana acum ne laudam ca economia s-a desprins de vesnicul scandal politicianist. Nu cred ca bursa mai ales, si nici intreaga economie va fi influentata atat de grav de criza politica. Bubele sunt altele, si sunt de natura strict economica, de la deficitul comercial la inflatie”, a explicat Paul.

Faptul ca perceptia negativa privind Romania tinde sa se extinda, a fost subliniata in ultima vreme, in repetate randuri, de oficialii europeni, agentiile de rating si alte organisme internationale. Dupa ce, saptamana trecuta, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International in regiune vorbea despre vulnerabilitatea economica in crestere a Romaniei, un nou semnal de alarma a fost tras ieri de agentia Standard&Poors. „Romaniei ii lipseste rigoarea fiscala, contracarata partial de o politica monetara mai flexibila”, precizeaza unul dintre autorii raportului, analistul pentru piata financiara Remy Salters.

Romania are atribuit calificativul „BBB-” pentru datoria pe termen lung in moneda locala, perspectiva asociata ratingului de tara este stabila, iar calificativul pentru datoria pe termen scurt in moneda locala este „A-3”, mai noteaza Standard & Poor’s.

Stoica: Investitorilor le place stabilitatea

Opinia investitorilor din economia romaneasca este generala – avem nevoie de stabilitate. „A face politica e una, a face politica de stat e alta. Atunci cand cele doua se amesteca, impactul poate fi unul negativ, intr-o tara in care, desi a trecut prin 17 ani de reforme, nu se poate vorbi inca de o economie stabila, sanatoasa, independenta de fluctuatiile scenei politice”, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Florin Pogonaru, presedintele AOAR, spune si el ca investitorilor le place stabilitatea. „Atata timp cat mediul politic isi va controla derapajele, iar discursul politic nu se va transforma in actiuni ce ameninta siguranta institutionala, economicul va atrage investitii. Daca vom reveni la clasicele crize politice din anii 90, perceptia de instabilitate va genera o reducere a investitiilor, o scadere a ratingului de tara al Romaniei”, a spus Pogonaru.

Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, readuce in atentie interesul national, o sintagma, spune el, perimata. „S-a vorbit de atatea ori de interesul national, in scop electoral, incat sintagma si-a pierdut substanta. Si totusi, despre asta este vorba. Politicul trebuie sa constientizeze ca, din nefericire, inca influenteaza economicul intr-o tara in care tranzitia este inca la ordinea zilei”, a mai declarat Leca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă