- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Investitiile straine, leul si bursa, victime ale anuntatei crize politice

27 Sep, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Motiunea de cenzura ce se va dezbate la inceputul saptamanii viitoare in Parlament este asteptata cu infrigurare nu numai de clasa politica si mass-media, ci si de investitori. Si asta pentru ca, in cazul demiterii guvernului, o eventuala criza politica ar putea avea un impact negativ in economie, estimeaza reprezentantii patronatelor.
Investitiile straine, leul si bursa, victime ale anuntatei crize politice

Reducerea investitiilor straine, deprecierea leului si caderea bursei sunt cele mai grave fenomene prevazute de catre oamenii de afaceri, ca fiind produse de criza politica prefigurata in aceasta toamna.

„Zburdalniciile mediului politic influenteaza, din pacate, puternic economia romaneasca, mai ales perceptia investitorilor straini cu privire la Romania”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

„Aparent, totul este bine, ne laudam cu faptul ca economicul s-a desprins de politic, dar nu este chiar asa. O eventuala criza politica ar putea aduce un semnal de neincredere a investitorilor fata de economie, mai cu seama ca fundatia este deja pusa – avem un deficit comercial record, cu inflatia stam tot mai prost, iar bursa pare sa se fi desprins de trendul pozitiv al pietelor emergente”, a declarat Pogonaru.

Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, vine cu o explicatie plastica a fenomenului.

„Banul este un animal sperios. Vine si ramane acolo unde se simte in siguranta. Atata timp cat clasa politica alimenteaza acest sentiment de nesiguranta si instabilitate, ne vom trezi ca banii se vor duce in alte economii, in Bulgaria, in Ungaria, in celelalte state din jur, acolo unde situatia este stabila si genereaza incredere”, a declarat Leca.

Bursa, „termometrul” perceptiei asupra economiei

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pare a fi cel mai bun indicator asupra crizei de imagine si credibilitate care ameninta sa afecteze Romania.

In ultima luna, bursa trece printr-o perioada de depreciere puternica. Brokerii spun ca fenomenul rezulta din datele economice negative comunicate de INS, dar si din perceptia privind instabilitatea politica.

„Degradarea performantelor macro-economice, dublata de o criza pe scena politica, determina o perceptie negativa privind economia romaneasca, piata de capital in general, iar acest lucru se vede deja in piata”, declara Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Stoica spune ca exemplul cel mai bun al pericolului care paste economia romaneasca este dat de decuplarea bursei de la trendul pietelor de capital emergente.

„Dupa decizia Federal Reserve, de a reduce dobanda cheie cu 0,5 procente, perceptiile in pietele internationale au fost in general pozitive. Bursa poloneza a crescut cu 5%, cea din Praga cu 1,7%. La noi, cresterea a fost doar de 0,4%, iar de atunci, lichiditatea a involuat continuu, iar piata de capital romaneasca s-a decuplat de la trendul regional. Este clar un semnal ca perceptiile investitorilor privind Romania nu sunt tocmai roze”, a explicat Stoica.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune insa ca situatia nu este atat de grava. El estimeaza ca, in ceasul al 12-lea, politicul va intelege impactul pe care il genereaza jocurile sale si ca, din acest punct de vedere, perceptia asupra economiei romanesti nu va fi atat de negativa.

„Sa vedem mai intai ca trece motiunea de cenzura si apoi sa vorbim. Ne temem de impactul politicului in economie, unde pana acum ne laudam ca economia s-a desprins de vesnicul scandal politicianist. Nu cred ca bursa mai ales, si nici intreaga economie va fi influentata atat de grav de criza politica. Bubele sunt altele, si sunt de natura strict economica, de la deficitul comercial la inflatie”, a explicat Paul.

Faptul ca perceptia negativa privind Romania tinde sa se extinda, a fost subliniata in ultima vreme, in repetate randuri, de oficialii europeni, agentiile de rating si alte organisme internationale. Dupa ce, saptamana trecuta, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International in regiune vorbea despre vulnerabilitatea economica in crestere a Romaniei, un nou semnal de alarma a fost tras ieri de agentia Standard&Poors. „Romaniei ii lipseste rigoarea fiscala, contracarata partial de o politica monetara mai flexibila”, precizeaza unul dintre autorii raportului, analistul pentru piata financiara Remy Salters.

Romania are atribuit calificativul „BBB-” pentru datoria pe termen lung in moneda locala, perspectiva asociata ratingului de tara este stabila, iar calificativul pentru datoria pe termen scurt in moneda locala este „A-3”, mai noteaza Standard & Poor’s.

Stoica: Investitorilor le place stabilitatea

Opinia investitorilor din economia romaneasca este generala – avem nevoie de stabilitate. „A face politica e una, a face politica de stat e alta. Atunci cand cele doua se amesteca, impactul poate fi unul negativ, intr-o tara in care, desi a trecut prin 17 ani de reforme, nu se poate vorbi inca de o economie stabila, sanatoasa, independenta de fluctuatiile scenei politice”, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Florin Pogonaru, presedintele AOAR, spune si el ca investitorilor le place stabilitatea. „Atata timp cat mediul politic isi va controla derapajele, iar discursul politic nu se va transforma in actiuni ce ameninta siguranta institutionala, economicul va atrage investitii. Daca vom reveni la clasicele crize politice din anii 90, perceptia de instabilitate va genera o reducere a investitiilor, o scadere a ratingului de tara al Romaniei”, a spus Pogonaru.

Aurelian Leca, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, readuce in atentie interesul national, o sintagma, spune el, perimata. „S-a vorbit de atatea ori de interesul national, in scop electoral, incat sintagma si-a pierdut substanta. Si totusi, despre asta este vorba. Politicul trebuie sa constientizeze ca, din nefericire, inca influenteaza economicul intr-o tara in care tranzitia este inca la ordinea zilei”, a mai declarat Leca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...