„Aceasta criza m-a facut si mai sigur ca am dreptate ca Europa Centrala si de Est va iesi mai bine decat Europa de Vest (…) Acesti oameni sunt mai pregatiti decat noi sa faca fata crizei. Eu am fost mai speriat in 2008 si 2009 decat toti colegii mei din tarile Europei Centrale si de Est”, a spus, la Viena, presedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, la o masa rotunda privind evolutia regiunii la 20 de ani dupa caderea comunismului, unde au participat manageri ai Renault, Central European Media Enterprises (CME) si Rewe International.
Treichl crede ca revenirea tarilor din centrul si estul Europei nu va fi neaparat legata de evolutia pietelor vest-europene, Polonia fiind prima care a demonstrat ca poate inregistra crestere economica, desi partenerii comerciali traditionali treceau prin recesiune.
„Alte state vor demonstra, treptat, in acest an ca pot sa-si revina fara sa fie dependente de exporturile in vestul Europei (…) Aceste state beneficiaza impreuna de fonduri europene pentru infrastructura care totalizeaza 120 de miliarde de euro”, a adaugat Treichl.
Adrian Sarbu, presedinte – director general al CME, a afirmat ca regiunea va deveni „motorul Europei” pentru ca populatia din aceste tari crede in valorile si beneficiile capitalismului mai mult decat restul Europei, pentru ca a experimentat ce inseamna comunismul.
„Credinta indusa de propaganda comunista s-a schimbat intr-o credinta aproape oarba in beneficiile capitalismului (…) Aici este noua Europa, pentru ca oamenii cred in capitalism. Sentimentul din regiune este de speranta si incredere in viitor”, a spus Sarbu.
El apreciaza ca, la 20 de ani de la caderea comunismului, tarile din est au castigat ingredientele care asigura succesul, respectiv economie de piata si democratie, punctand ca Europa Centrala si de Est a facut progrese uriase in exercitiul democratiei.
„Motorul Europei se transfera usor, usor, catre est in anii ce vor urma. Europa si capitalismul migreaza catre est si cresterea va fi aici”, a adaugat presedintele CME.
Sarbu vede criza internationala ca pe un beneficiu pentru regiune, pentru ca a readus preturile activelor si costul fortei de munca la un nivel care va asigura atractivitatea acestor tari pentru relocari de productie si, implicit, un nou flux de capitaluri pentru sustinerea afacerilor.
El a mai spus ca imaginea economiilor vest-europene este cosmetizata de injectiile de fonduri guvernamentale, care au acoperit pierderile din zona privata si nu au aratat scaderea reala a produsului intern brut din aceste state, ceea ce nu s-a intamplat si in tarile din est.
Presedintele CME anticipeaza ca regiunea va avea ritmuri de crestere mult superioare celorlalte state din Europa, fiind antrenata pentru astfel de evolutii, opinie impartasita si de Janusz Kulik, membru al boardului director al Rewe International, companie care are o prezenta puternica si pe piata romaneasca.
Kulik se asteapta chiar ca state precum Romania si Bulgaria sa ajunga in perioada urmatoare la ritmuri de crestere economica de peste 10% pe an, iar tari precum Cehia, Polonia sau Ungaria sa aiba constant avansuri ale PIB semnificativ mai ridicate decat tarile vest-europene.
Competitivitatea statelor din centrul si estul Europei a fost evocata si de senior vice-presedintele Renault Jacquet Chauvet, care apreciaza atat costul fortei de munca si pregatirea profesionala a personalului din regiune, cat si unele aspecte fiscale.