Cu toate acestea, cererea romanilor pentru variantele 1 si 2 ale acestui program a fost destul de slaba.
Astfel, statul si bancile ar putea prelua in proportie de 50 – 50% riscul creditelor acordate, asa incat, cu mai putine garantii, ar putea fi acordate mai multe credite, a delcarat Dominic Bruynseels, CEO al Bancii Comerciale Romane si membru al CIR.
In prezent, statul ofera garantii pentru programul Prima Casa in limita a 70.000 de euro. Cele mai multe banci au preferat sa acorde prin program credite de maxim 70.000 de euro asa incat, in situatia in care creditul nu este rambursat, statul sa le despagubeasca pentru intreaga valoare a creditului.
Pentru banci, programul Prima Casa a fost extrem de profitabil, in conditiile in care a generat un nivel foarte mic de credite neperformante.
Pana in prezent se cunoaste un singur caz in care statul a fost nevoit sa plateasca bancilor garantia, deoarece creditul nu mai fusese rambursat de client.
„Debitorii au devenit mult mai responsabili in ultimul timp, si angajeaza creditele pe care cred ca le pot rambursa”, a spus CEO-ul BCR.
Problema cu care se confrunta insa in prezent programul este lipsa de cerere, din cauza crizei financiare.
Astfel, statul a pus la dispozitia bancilor in cadrul programului Prima Casa, de la lansarea acestuia si pana acum, garantii in valoare de 1,7 miliarde de euro, alocate in doua faze ale porgramului.
In prima faza creditele acordate de banci au cumulat circa 500 – 600 de milioane de euro. In cea de-a doua faza a programului valoarea creditelor pentru statul a oferit garantii ajunsese la doar 80 de milioane de euro la jumatatea anului. Pana in prezent, valorea cumulata a garantiilor ofertie in cadrul celor doua faze ale programului a urcat la circa 1 miliard de euro.
Reprezentantii Consiliului Investitorilor sustin ca, prin modificarile propuse la program, bancile ar putea acorda credite in valoare de 1,4 miliarde de euro, pana in 2015.
In conditiile in care portofoliile de credite ale bancilor s-au deteriorat mult in ultimul timp, batalia creditorilor pentru garantiile oferite de stat a devenit tot mai acerba.
Insa unii investitori straini sugerau recent ca, prin oferirea de garantii, statul ar trebui sa incurajeze mai degraba creditele catre marile corporatii, deoarece acestea genereaza cresterea economica.
Spre exemplu, spuneau acestia, Polonia a ales ca creeze facilitati prin care sa incurajeze accesarea fondurilor de catre companiile mari, si a constituit un sistem de garantii pentru aceste tipuri de proiecte.
„Polonia incurajeaza accesarea de fonduri de catre companiile mari, pentru ca ele pot conduce la cresterea competitivitatii tarii, dar Romania a pus accent pe programele pentru IMM-uri”, a declarat recent Michal Gwizda, partener in cadrul firmei de consultanta Accreo Polonia, atragand atentia ca in Romania exista un fond de garantare care se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), dar nu si companiilor mari.