Un euro a fost cotat cu un pret de 3,1610-3,1660 lei la prima ora a diminetii de vineri, la un nivel apropiat de nivelul de inchidere de joi seara.
Imediat dupa deschiderea sedintei valutare locale, leul a pierdut teren de la 3,1610-3,1660 lei/euro la 3,1720-3,1740 lei/euro, pe fondul ordinelor masive de cumparare de valuta, iar in jurul orei 11:00 au aparut ordine temperate de vanzare de valuta pe toate pietele din regiune, care au apreciat treptat leul la 3,1620-3,1640 lei/euro.
„Investitorii au inceput de joi seara sa iasa brusc de pe pietele emergente si sa cumpere agresiv yeni, adoptand o strategie conservatoare cu plasamente in valute cu risc scazut. Din acest motiv, leul s-a depreciat impreuna cu zlotul, forintul, lira turceasca si celelalte valutele din regiune fata de euro”, a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, conform NewsIn.
Titlurile financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au depreciat cu 3-4% in primele tranzactii de vineri dimineata, ca urmare a faptului ca marii operatori bursieri au iesit masiv de pe pietele emergente si au cumparat valuta, ceea ce a dus la deprecierea leului, a explicat Noaghea.
Tendinta cursului valutar va fi influentata puternic de evolutia yenului, iar faptul ca moneda japoneza pare sa se deprecieze usor fata de cea americana ar putea stimula revenirea investitiilor cu scop speculativ din pietele cu risc mai ridicat.
Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3691 si 1,3754 dolari/euro, iar in jurul orei 11:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3698 dolari/euro.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la 6-7% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, ca urmare a inceperii unei noi perioade de rezerve minime obligatorii pe 24 iulie.