Una din preconditiile necesare listarii Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este interconectarea depozitarului central al Bursei de Valori Bucuresti cu institutiile similare ale burselor din Viena si Praga.
„Vom demara demersurile de interconectare. Nu este foarte simplu, deoarece sunt probleme legate de tehnica, de operatiuni si chiar chestiuni legale. Am avut discutii cu reprezentantii Erste care s-au oferit sa ne sprijine”, a spus Ionut Manole, director in cadrul Depozitarului Central, citat de NewsIn.
Erste Bank a purtat, in aprilie discutii cu Depozitarul Central, in care s-a oferit sa acorde un sprijin institutiei romanesti, a declarat Manole. Interconectarea cu pietele europene era o parte esentiala a strategiei Depozitarului Central, spune Manole. „Practic se creeaza o punte astfel incat investitorii din Romania sa poata face tranzactii pe toate pietele si asta se poate face numai daca institutiile de depozitare si decontare a tranzactiilor sunt legate”, a explicat Manole.
Desi nu a fost dezvaluit vreun termen pentru ambitiile de expansiune ale casei de clearing, lucrurile se precipita deoarece Erste Bank pare hotarata sa-si listeze actiunile la Bucuresti in acest an.
„Erste Bank s-a oferit sa faciliteze o relatie cu institutia similara din Praga, care a trecut printr-o experienta similara atunci cand Erste s-a listat acolo”, a confirmat Ionut Stanimir, oficial Erste.
Mai mult, casa de clearing a Bursei de la Bucuresti isi propunea sa trasforme in avantaj „pozitionarea ca centru nodal pentru regiune” in asa fel incat Depozitarul Central sa asigure decontarea si inregistrarea tranzactiilor incheiate pe alte burse”.
Depozitarul Central a preluat in totalitate operatiunile de compensare si decontare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar in data de 10 aprilie a fost prima zi de decontare. Depozitarul Central are un capital social de peste 3 milioane euro si administreaza peste 10 milioane de conturi pentru aproximativ jumatate din populatia Romaniei, in cele 14 agentii din toata tara.
Ionut Stanimir a mai declarat pentru NewsIn ca Erste Bank va fi market maker pe Bursa de Valori Bucuresti pentru tranzactiile cu titlurile bancii austriece, pentru a prelua riscurile pietei, asa cum procedeaza si pe bursele din Viena si Praga.
„Un market maker este necesar pentru stabilitatea pietei. In anumite momente, atunci cand apar evenimente care pot influenta pozitiv sau negativ evolutia actiunilor, intervine market maker-ul care preia riscurile de pret, pentru ca are stabilitatea financira necesara si asigura o evolutie liniara a cursului, evitand oscilatiile mari de pret. Faptul ca Erste a cerut ca market maker-ul sa fie operational este normal, data fiind volatilitatea pietei de capital din Romania si nu este decat o masura de protectie”, a declarat Adrian Simionescu, director general la Finans Securities.
Market maker-ul vinde si cumpara la cotatii ferme, adica face tranzactiile la pretul stabilit, fara modificari. „Cred ca primul market maker va fi chiar Erste”, a estimat Simionescu.