Compania Prognosis a fost infiintata in 2007 de doi specialisti in marketing, Vlad Ionescu si Alexandru Stoian, care lucreaza la firme de cercetare de piata. Raportul de sentiment general de piata a inceput sa fie realizat in urma cu circa doi ani.
„Respondentii, specialisti ai SSIFurilor si investitori individuali, sunt chestionati lunar despre diverse aspecte legate de piata de capital, printre care asteptarile cu privire la trendul indicilor bursieri pe diverse perioade de timp, increderea in atingerea propriilor obiective investitionale si preferintele sectoriale. Datele sunt apoi procesate si analizate pentru a crea indicii de sentiment. Interpretarea rezultatelor explica sentimentul pietei si directia acesteia”, precizeaza oficialii Prognosis. Raportul a prelucrat datele culese de la respondenti intre 30 iunie si 2 iulie.
Aparent paradoxal, expertii par sa se teama mai mult de risc. In realitate, rezultatele sondajului sunt plauzibile in conditiile in care expertii vor sa aiba la dispozitie sume mai mari pentru oportunitatile care se ivesc in aceasta perioada de mare incertitudine.
La fel, teama de risc a investitorilor obisnuiti ii face sa-si inghete operatiunile. Totusi, ponderea actiunilor este in usoara crestere in iunie, de la 54,5% in mai, la 55% in iunie. Nivelul scazut al cotatiilor si relativa lor stabilitate, i-a scos, timid, „la cumparaturi” pe investitorii obisnuiti.
Totusi, sentimentul general de piata este unul profund negativ, operatorii asteptandu-se la noi scaderi, ceea ce si explica ponderile mari de cash. Pentru aceasta luna, peste 65% dintre experti se asteapta la noi scaderi ale indicelui BET FI, dedicat celor cinci societati de investitii financiare (SIF). BET FI inregistreaza cele mai mari variatii (este cel mai volatil) si este de obicei prevestitorul tendintelor si pentru celelalte actiuni de pe piata, in care SIF-urile insesi investesc.
La randul sau, Indicele de incredere al investitorilor in propria forta (de a administra situatia pe piata) a scazut la minimul ultimelor 18 luni, de -39,7%, dupa ce fusese la maximul ultimilor doi ani (peste +40%), in martie.
Increderea investitorilor a scazut sub tendinta de crestere anterioara, ceea ce „inseamna ca investitorii se percep neputinciosi si lipsiti de protectie in fata unei piete haotice”, au mai spus autorii raportului, Vlad Ionescu si Alex Stoian. Totodata, „orizontul pe termen de sase luni a intrat pe o panta de acumulare a asteptarilor negative, apropiindu-se de minimele istorice de sondajul de sentiment”, au mentionat acestia.
Totusi, „nivelurile actuale de negativism formeaza o baza incepand cu care se poate construi cazul unei reveniri a pietelor”, conchid reprezentantii Prognosis.Ro.