Investitorii vor avea astfel acces la titluri de stat noi, dupa ce timp de un an acestea au lipsit de pe piata. Titlurile de stat sunt plasamente conservatoare, cu risc scazut, cautate in special de investitorii institutionali, cum sunt fondurile mutuale, societatile de asigurari, sau fondurile de pensii.
In 2006, Ministerul Finantelor a anulat toate emisiunile de titluri de stat programate prin calendarul dat publicitatii la inceputul anului, pentru ca bugetul consolidat a inregistrat excedent in fiecare luna. Potrivit legii datoriei publice, statul nu se poate imprumuta in conditii de surplus bugetar.
In luna ianuarie vor avea loc trei emisiuni de titluri de stat, iar in celelalte doua luni ale trimestrului, februarie si martie, vor fi cate doua emisiuni. Primele emisiuni vor avea loc pe data de 8 ianuarie si vor cuprinde certificate de trezorerie in valoare de 2 miliarde de lei (aproape 600 mil. euro) si obligatiuni in valoare de 500 de milioane de lei (150 mil. euro).
„Emisiunile de certificate de trezorerie cu data de licitatie 8 ianuarie nu au fost anuntate prin Calendarul emisiunilor de titluri de stat, fiind introduse ca urmare a evolutiilor recente ale disponibilitatilor contului curent general al trezoreriei statului”, au aratat reprezentantii Ministerului de Finante.
Cealalta emisiune programata pentru aceasta luna va avea loc pe 15 ianuarie si va avea o valoare indicativa de 1 miliard de lei (300 mil. euro).
Certificatele de trezorerie vor avea scadente de sase si 12 luni, in timp ce obligatiunile de stat de tip benchmark vor avea scadente de trei si cinci ani.
Ministerul Finantelor estimeaza ca va lansa in acest an emisiuni de titluri de stat pe piata interna in valoare de 8 miliarde de lei (2,4 mld. euro) si o emisiune de titluri de stat pe pietele internationale de circa 500 milioane de euro.
Incepand din acest an, titlurile de stat vor putea fi tranzactionate si la Bursa, dupa intrarea in functiune, la 3 ianuarie, a Depozitarului Central. Emisiunile de titluri de stat sunt de dimensiuni foarte mari, comparativ cu cele de obligatiuni, si pot ridica lichiditatea de la Bursa, insa venirea acestora pe piata de capital depinde de decizia pe care o va lua Ministerul Finantelor, care este emitentul acestor titluri.