- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Invitatie pentru infractori? Bancile n-au nevoie de agenti de paza

07 Apr, 12:37 • razvan.codorean
Bancile din Romania sunt foarte usor de spart, spun expertii in securitate, in conditiile in care nu au sisteme de securitate performante si sunt aparate de amatori si pensionari. Jaful de joi dimineata de la BCR demonstreaza ca piata serviciilor de securitate este guvernata de o lege proasta si de amatorism.
Invitatie pentru infractori? Bancile n-au nevoie de agenti de paza

BCR nu se afla la primul jaf armat. Pe 23 decembrie, anul trecut, o persoana a spart un geam al sucursalei BCR din Piata Alba Iulia din Bucuresti, dupa care a sustras din casierie circa 400.000 de lei (aproape 100.000 euro).

De aceasta data, atacatorul a intrat pe usa, a amenintat casierele cu un pistol si a fugit cu o suma de bani. Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, a declarat ca suma a fost mica, de cateva mii de euro, pentru ca sucursalele bancii nu mai lucreaza cu un volum mare de numerar, tocmai pentru a evita orice problema.
[img=1384]Cornel Cojocaru[/img]

Interesanta este explicatia lui Cojocaru legata de absenta pazei inarmate. „Am renuntat la paza pentru ca este inutila. Am luat aceasta masura in urma cu mai multe luni. Orice fel de altercatie armata in spatiu limitat e de nedorit, pentru ca se poate finaliza cu victime. In plus, asa numita paza nu are voie sa deschida focul intr-un spatiu inchis”, a afirmat directorul de comunicare de la BCR.
[quote=Cornel Cojocaru]Riscul de inchisoare nu e recompensat de prada[/quote]
In urma cu doua saptamani, in urma unui control la sucursala respectiva, Politia recomandase bancii sa angajeze o firma de paza. De ce nu a facut-o? Cojocaru a evitat un raspuns. Cel mai probabil, motivul are considerente financiare.

De ce s-au inmultit atacurile

Potrivit expertilor in securitate, atacurile la banci, case de schimb valutar si alte institutii s-au inmultit tocmai pentru ca infractorii au sesizat faptul ca bancile nu pun prea mare pret pe securitate.

„Ce s-a intamplat acolo dovedeste inconstienta bancii, care a preferat solutii ieftine pe ideea ca va face economie”, afirma Bogdan Oprea, presedintele unei companii de securitate.
[img=1383]Bogdan Oprea[/img]
Expertul Adrian Tudose declara ca vina este impartita intre patroni si firmele de paza.

„Patronii nu realizeaza pericolele, iar daca totusi apeleaza la o firma de paza, aleg sa isi puna un bodyguard la poarta si cred ca au rezolvat problema”, a declarat acesta.

„Pe de alta parte, si companiile de paza sunt vinovate, pentru ca nu ofera clientilor protectia necesara. Aici intervine o problema de profesionalism. Din pacate avem prea multe firme de securitate ‘fantoma’, pline de agenti de paza pensionari si fara dotarile elementare”, a mai spus Tudose.

„Avem peste 1.200 de firme de paza si protectie in Romania insa prea putine lucreaza cu adevarat la un nivel profesionist. Multe angajeaza pensionari, persoane fara niciun fel de calitati fizice, ca sa nu spun intelectuale, meseria de bodyguard este privita, din pacate, ca un fel de Cenusareasa”, afirma Bogdan Oprea.

Se inspira din filme

Firmele de securitate spun ca in fiecare zi au ajuns sa prezinte politiei zeci de infractori, prinsi in hipermarketuri, banci, fabrici, cazionuri etc. Potrivit specialistilor in securitate, infractorii se inspira din filme si de pe Internet.

„Descoperim zilnic metode tot mai ingenioase. Daca inainte, atat noi cat si Politia ii stiam in general pe cei capabili de asa ceva, in ultimul an, s-au adaugat cei reintorsi din strainatate si avem tot mai multi infractori noi care se inspira de pe internet sau din filme”, afirma expertul Bogdan Oprea.

„Metodele s-au diversificat. Daca pana acum aveam de-a face cu amatori, cu mici gainarii, furturile profesioniste, bine planuite, sunt acum tot mai multe, iar depistarea autorilor a devenit o misiune mai dificila”, a declarat Adrian Tudose, administratorul unei alte companii de securitate.
[quote=Bogdan Oprea, presedinte companie de paza]Daca in 2009 depistam zilnic 20-30 de infractori, in 2010 am ajuns la o medie de 60-70, iar in aceasta perioada am depasit 100[/quote]
Potrivit rezultatelor unui control efectuat la casele de schimb valutar si cele de amanet, care sunt tinta predilecta a infractorilor, 80% nu respectau regulile de securitate, motiv pentru care aproape 1.000 dintre ele au fost amendate. Cele mai multe aveau sisteme anti-furt fara avizul politiei, alarme defecte sau nu aveau supraveghere video.

In opinia expertilor, situatia s-ar putea rezolva, in mare parte, prin modificarea legislatiei in vigoare.

„Legea permite, practic, oricui sa isi deschida firma de paza cu 3 uniforme si o masina de interventie. Concurenta este necesara, insa trebuie sa vizeze calitatea serviciilor. In plus, este nevoie ca legea sa permita masurile necesare asigurarii valorilor”, a precizat Oprea.

Potrivit patronatului din domeniu, mai mult de jumatate dintre firmele din Romania nu beneficiaza, in prezent, de niciun fel de masuri de securitate.

Pe piata firmelor de securitate activeaza nume precum BGS, G4S (fosta Group 4 Falck), Securitas si Rosegur (fosta Dragon Star Guard), Nei Guard (fondata de un fost actionar al firmei de securitate Romguard). Valoarea pietei firmelor de protectie si paza este estimata pentru acest an la 400 milioane de euro, un nivel similar cu cel din anul trecut.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...