„Datorita programului de furnizare a gazelor cu prioritate pentru consumatorii intreruptibili, fabricile au fost repornite si am angajat 500 de persoane in plus fata de cate aveam la inceputul anului in combinate”, a spus seful Interagro.
El a adaugat ca pana la jumatatea lunii septembrie, vor mai fi angajate inca 500 de persoane.
Ioan Niculae a explicat ca reluarea productiei de ingrasaminte chimice a fost posibila datorita alimentarii cu gaze la preturi comparabile cu alte tari.
Un alt factor important care a condus la reluarea acesteia a fost cresterea cererii pe pietele internationale.
„Marii importatori ca India, Pakistan si Tailanda au facut eforturi mari pentru a sprijini agricultura”, a explicat Niculae, precizand ca in Romania nu s-au inregistrat astfel de masuri.
„In China, au pus taxe de export la ingrasaminte pentru a-si dezvolta propria agricultura”, a mai spus seful Interagro.
Grupul Interagro si-a redeschis combinatele chimice la inceputul lunii iunie, dupa ce Guvernul a permis acestor tip de societati sa foloseasca, in perioada 1 mai – 30 septembrie, gaze naturale din productia interna.
Seful Interagro a declarat la acea data ca decizia Executivului va permite combinatelor sale sa produca ingrasaminte la un pret mai mic cu pana la 15%, fapt ce va duce la reluarea vanzarilor, mai ales pe piata externa.
Cele 5 combinate au fost inchise in mai, pentru a nu produce pe stoc, iar cei 6.700 de salariati au fost trimisi in somaj tehnic.
Masura a fost luata pe fondul deciziei Guvernului de a nu mai acorda subventii producatorilor agricoli la achizitia de ingrasaminte chimice.
Grupul Interagro controleaza combinatele Viromet Victoria, Nitroporos Fagaras, Amurco Bacau, Gaproco Piatra Neamt si Donawchem Turnu Magurele. Grupul estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in scadere cu 40%, dupa ce in 2008, a realizat un nivel de 1 miliard de euro.