De asemenea, ponderea detinuta de actionarii minoritari ai HVB Tiriac, in prezent de 4,9%, se va reduce la 4% din noua entitate.
Banca nou formata va ocupa locul al patrulea in sistemul bancar, cu active de aproximativ 3,1 miliarde de euro. Fuziunea prin absorbtie se va definitiva in luna martie a anului viitor.
In cadrul adunarii de luni, 4 decembrie, actionarii HVB Tiriac si-au dat acordul de principiu cu privire la fuziunea bancii cu UniCredit Romania. Fuziunea va avea loc pe baza unui raport ce va fi aprobat de catre adunarile generale ale actionarilor HVB Tiriac si UniCredit din 14 decembrie. In cadrul celor doua AGA vor fi aprobate si situatiile financiare auditate ale bancilor la data de 30 septembrie 2006, pe baza carora va fi intocmit raportul de fuziune.
Capitalurile bancilor HVB-Tiriac si UniCredit ar putea impune ca fuziunea sa aiba loc la un raport de schimb de 4:1, sustin sursele citate. Cu alte cuvinte, actionarii HVB-Tiriac ar urma sa detina circa 80% din capitalul bancii rezultate in urma fuziunii, restul de circa 20% revenind actionarilor UniCredit. In aceste conditii, omul de afaceri Ion Tiriac ar putea detine circa 36-37% din noua banca.
Raportul de schimb ar putea fi stabilit nu doar prin prisma activelor nete si a capitalurilor proprii, ci si a fluxurilor de capital si a altor indicatori, insa la momentul actual raportul de 4:1 pare cel mai aproape de realitate, sustin unii actionari.
Banca Austria Creditanstalt (BA-CA), controlata de grupul italian UniCredito, a fost mandatata sa preia toate detinerile bancii italiene din Europa de Est, inclusiv Romania, asa incat fuziunea prin absorbtie va transforma BA-CA in actionar majoritar al noii entitati. In prezent BA-CA detine capitalul UniCredit Romania si controleaza aproximativ 50% plus o actiune la HVB Tiriac. Italienii vor sa achizitioneze in urmatorii doi sau trei ani toate actiunile controlate de omul de afaceri roman, prin intermediul BA-CA.
Este de asteptat ca numele Tiriac sa ramana pentru mai multa vreme pe sigla noii entitati, care s-ar putea numi UniCredit Tiriac, spun aceleasi surse. Deocamdata, insa, in cadrul adunarii actionarilor de ieri s-a luat decizia ca toate filialele bancii Tiriac sa fie re-denumite HVB Tiriac.
Fuziunea aduce si schimbari de management
Actionarii HVB au mai aprobat luni numirea lui Melih Mengu in functia de vicepresedinte al bancii HVB Tiriac, precum si demisiile fostilor vicepresedinti Florian Kubinschi si Wolfgang Schoiswohl.
Fostii vicepresedinti Florian Kubinschi si Wolfgang Schoiswohl au decis sa paraseasca HVB. Florian Kubinschi, fostul director financiar al Bancii Ion Tiriac, numit in pozitia echivalenta in cadrul HVB Tiriac, se va retrage din sistemul bancar, conform unor surse, si va ramane cel mai probabil consilier de afaceri al lui Ion Tiriac.
Wolfgang Schoiswohl, fostul manager al diviziei de investment banking a HVB, devenit ulterior vicepresedinte la HVB Tiriac axat mai mult pe segmentul corporate, a fost inlocuit de catre fostul CEO al UniCredit Leasing, Melih Mengu.
Recent, presedintele executiv la HVB, Dan Pascariu, – care va prelua sefia noii entitati formate dupa fuziunea cu UniCredit, a fost numit in functia de administrator al companiei de brokeraj CA IB Securities, in urma demisiei lui Rechar Roland, fost membru al consiliuilui de administratie.
UniCredit plus HVB Tiriac vor forma o entitate ce va ocupa cel de-al patrulea loc in ierarhia activelor nete pe piata bancara romaneasca, cu un volum cumulat al activelor nete de aproximativ 3,1 miliarde de euro, in spatele BCR, BRD Societe Generale si Raiffeisen. In primele noua luni ale anului HVB Tiriac a obtinut un profit de aproximativ 54 de milioane de euro, si active nete de 2,43 miliarde euro. Profitul obtinut in aceeasi perioada de UniCredit a urcat la aproximativ 10 milioane de euro, iar activele nete au depasit 708 milioane de euro.