- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ionut Dumitru: Leul mai are doua hopuri de trecut in 2007

29 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Anuntarea ultimelor nivele ale indicatorilor macroeconomici si anunturile legate de performantele economice de pe piata americana sunt ultimele doua probe de foc pentru moneda nationala in acest an.
Ionut Dumitru: Leul mai are doua hopuri de trecut in 2007

Despre situatia economica din prezent si conditiile de care este nevoie pentru ca 2008 sa fie un an mai bun ca 2007, cititi in interviul cu Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania.

DB:Ce a declansat criza leului?
ID: Leul a anulat in ultimele zile toata aprecierea de anul acesta. A inceput anul la un curs de 3,5 lei/euro si s-a apreciat pana la 3,11 lei euro in iunie. Factorul declansator al crizei a fost si extern si intern. A fost pe de-o parte criza creditelor din Statele Unite. Dar factorii cei mai puternici au venit tot dinspre economia noastra, adancirea deficitelor. Ca dovada, monedele tarilor din jur, cu o situatie economica mai buna, nu s-au depreciat in acelasi ritm cu leul.

DB: S-a vazut oscilatia leului pe fondul anuntarii pierderilor de pe piata bancara americana, ca urmare a crizei americane a creditelor. Ce ar trebui sa asteptam in continuare?
ID: Sa nu uitam ca au fost doar rezultatele pe trimestrul trei. Urmeaza cele de pe trimestrul patru, care ma astept sa fie tot negative. In plus, cred ca apogeul crizei americane se va vedea abia in 2008.

DB:Investitorii sunt in asteptarea rezultatelor privind cresterea economica pe trimestrul trei (vineri – n.r.). Va fi o veste buna sau proasta pentru leu?
ID: Comunicatul referitor la PIB pe trimestrul trei cred ca va aduce o dezamagire. Comisia de prognoza estima o crestere a PIB-ului pentru 2007 la nivelul de 6,1%. Pe primele sase luni am avut 5,8%. De regula, in trimestrele trei si patru PIB-ul include o contributie importanta a agriculturii. La productia agricola din 2007 am avut un minus 40% la grau, de 60% la floarea soarelui, de 20% la porumb, in raport cu aceeasi perioada din 2006. Si productia a mai incetinit. Ne asteptam la o crestere a PIB pe T3 de 4,6%. In trimestrul patru estimez un nivel similar.

DB:Ce-ar trebui facut pentru a reduce amploarea deficitelor ?
ID: Deficitul rezulta dintr-un exces de cerere. Romania consuma mai mult decat produce. Deci trebuie umblat la aceasta cerere. Politica monetara este restrictiva: dobanda de politica monetara e restrictiva si este de asteptat sa mai creasca, iar rezervele minime obligatorii sunt foarte mari. In schimb, daca ne uitam la politica fiscala si la cea de venituri, acestea sunt foarte relaxate. Cresc salariile in sectorul public, cresc pensiile. Avem 6 milioane si ceva de pensionari si 4 milioane si ceva de salariati.

DB: Ce impact are pentru Romania lipsa unui mix de politici economice?
ID: Standard&Poor’s ne-a penalizat pentru ca avem politici nepotrivite. In plus, urmand an electoral, exista o mica probabilitate ca acestea sa devina mai restrictive: adica sa nu mai existe cresteri salariale, cheltuieli bugetare in exces.

Vestea buna ar putea fi un deficit bugetar sub estimari

DB: Ultimii ani au demonstrat ca structura exporturilor e deficitara. Am mizat prea mult pe costul mic cu forta de munca, de pana acum, avantaj pierdut intre timp?
ID: Exporturile au primit o lovitura grea in perioadele de apreciere ale leului. Dar chiar daca nu ne ajuta cursul, putem suplini prin cresteri de productivitate. Trebuie sa produci mai mult, dar la aceleasi inputuri. Daca ne uitam insa la productivitate, aceasta creste, dar este sufocata de cresteri salariale. Daca salariile cresc cu 20% iar productivitatea cu 10%, tot castigul din productivitate este consumat de majorarile de venituri.

DB: In ultimul timp au fost anuntate cresteri salariale in special in sectorul public.
ID: Sectorul public este un semnal pentru sectorul privat. In plus, sectorul privat se confrunta cu o carenta de forta de munca, deci este nevoie de cresterea salariilor. Personal, consider ca in sectorul public cresterile sunt nesustenabile. In domeniul administrativ, total neproductiv, salariile au crescut cu 30%, mai mult decat media Romaniei.

DB:Ce inseamna pentru Romania adancirea deficitelor?
ID: Deficitul trebuie finantat prin ceva, iar nefiind finantat prin investitii directe, trebuie sa ne imprumutam. Finantarea externa devine mai dificila deoarece pietele straine sunt mai tulburate, iar investitorii nu mai sunt doritori sa plaseze fonduri in piete emergente, iar Romania este perceputa ca o tara cu risc ridicat tocmai din cauza acestor deficite. Riscam sa ajungem la depreciere, la un „hard-landing”, aterizare fortata.

DB:Ce ar presupune un scenariu de hard-landing?
ID:O depreciere foarte mare a monedei nationale, care ar aduce economia spre recesiune. Recesiunea economica ar transforma Romania intr-o tara cu risc cat se poate de ridicat, ceea ce ar duce la scumpitea finantarilor externe si in cele din urma la taierea liniilor de finantare.

DB: Deficitul de cont curent a dat semne de temperare in octombrie 2007. Credeti ca sunt sanse de scadere in continuare a deficitelor?
ID: Stirea pozitiva ar fi ca am putea incheia anul cu un deficit bugetar mai mic decat ne asteptam. Foarte rau ar fi sa incheiem cu un deficit bugetar de 2,4% din PIB. Daca de la 0,3% excelent in septembrie ajungem la un deficit de 2,4% in decembrie inseamna ca 2,7% din PIB ii cheltuim in doua luni, adica vreo 3 miliarde, ceea ce nu ar fi un semnal foarte pozitiv. Vestea buna ar fi sa fie sub 1%.

Scumpirea creditelor in lei si euro este inevitabila

DB:O sa resimtim in continuare in Romania criza americana a creditelor ?
ID: Daca incetineste economia Statelor Unite, incetineste si Europa, si deci vor fi efecte si asupra noastra. Dar efectele crizei americane sunt mari din cauza deficitului nostru extern. Noi suntem dependenti de finantarea externa, iar aceasta va deveni tot mai scumpa. Nimeni nu va mai plasa in active riscante decat cu costuri ridicate, care sa remunereze riscul.

DB: Ce se va intampla cu costurile la creditele in lei?
ID: Este inevitabil ca dobanda la credite in lei sa creasca, deoarece a crescut dobanda de referinta. BNR a facut o miscare si va mai face una de majorare. Exista o mica intarziere cu care masurile BNR se transmit in piata. Dar daca dobanda de politica monetara se duce in sus, dobanda la lei nu are cum sa stea jos.

DB:Dar dobanzile la creditele in euro?
ID: Totodata, dobanda la creditele in euro va fi influentata de cresterea euribor si a marjelor. Marja va creste deoarece o banca romaneasca nu se mai poate imprumuta la acelasi cost, riscul pentru Romania crescand in ultimul timp. Spre exemplu, daca o banca romaneasca se putea imprumuta inainte la euribor plus 0,5% inainte acum, vom avea euribor plus 0,75%.

DB: Isi asuma bancile mai multe riscuri odata cu introducerea noilor norme?
ID: Bancile isi asuma riscuri mai mari la 70% grad de indatorare. Daca ai ratat o rata, e clar ca luna viitoare nu o mai platesti, 70 plus 70 nu vei mai putea plati. Insa bancile care de regula sunt mai prudente s-au asigurat fata de risc. Chiar daca reclama arata intr-un anumit fel, in realitate nu e asa. Vezi ca avansul nu e chiar zero. Iti finanteaza 100.000 de euro atunci trebuie sa aduci garantii de 120.000. Si dobanzile sunt mai mari, pentru a acoperi nerambursarile.

Pentru 2008, deficite externe reduse si atingerea tintei de inflatie

DB:Pe ce mizati pentru 2008?
ID: As miza mai degraba pe un soft-landing. Leul s-ar putea deprecia in continuare, dar odata cu deprecierea deficitul de cont curent se va ajusta. Cursul este deja cu 14% mai sus decat in iunie. Mizez pe un suport din partea politicii monetare care va conduce la diminuarea consumului prin majorarea costului la credite. E greu de cuantificat cat contribuie creditarea la consum, dar joaca un rol foarte important.

DB: Va fi 2008 un an mai bun ca 2007?
ID: 2008 va fi un an foarte greu din cauza agendei electorale. Deficitul se va mai tempera sau nu va mai creste. In primele noua luni ale anului inflatia va fi peste tinta. Pana apare noua productie din agricultura, preturile la produse vor fi mari. BNR va intari politica monetara si va atinge insa tinta, mai aproape de pragul superior, deci 4,8%. Predictiile sunt valabile cu conditia sa avem un an agricol normal si sa se intareasca politica monetara. Ma astept ca anul viitor dobanda de politica monetara sa urce la 8,5%.

DB: Ce estimati pentru investitiile straine in 2008 ?
ID: Anul acesta vom avea 6 miliarde jumatate, ce vor finanta mai putin de 50% din deficitul de cont curent, iar anul viitor 5-6 miliarde de euro. Deficitul de cont curent cred ca se va ridica la nivelul de 13-14% din PIB. Ramane de vazut insa ce se va intampla cu deficitul bugetar. In cazul cheltuielilor pe anul viitor, estimarile mi se par mari. Daca se vor cheltui banii asa cum s-a programat, exista riscul sa depasim 3% din PIB, deoarece au supraestimat veniturile. E incredibil ca vom avea 39,6 venituri ca procent din PIB.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...