IRCC ar putea fi o mare problemă pentru românii care au rate. Analiștii economici se așteaptă ca IRCC să mai crească, din ianuarie ar urma să treacă de 6%, iar eventuale creșteri ar fi chiar și din octombrie. Românii care se tem de majorarea ratelor sunt sfătuiți să aplice o posibilă refinanțare a creditului. Mai exact, oprirea creditului actual prin înlocuirea cu altul, făcut în alte condiții, cu o dobândă mai mică sau cu o dobândă fixă.
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019 este permanent calculat de analiștii economici ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2022.
„O refinanțare în euro poate fi de asemenea o soluție pentru că dobânzile pentru creditele în euro sunt încă mai mici, dar este așteptat să mai crească, deci nici această variantă nu este fără riscuri. Iar euro, care a fost destul de stabil până acum, rămâne de văzut ce evoluție va avea în acest context economic.
Oricum, poate fi o soluție pentru un an, doi, cât se mai potolesc dobânzile. Pentru că rata ar fi acum la jumătate – 1.150 de lei, față de 2.300, cât este acum o rată calculată în funcție de ROBOR. Ulterior, se poate face din nou refinanțare. Însă trebuie să luați în calcul că acest pas implică și alte costuri, pentru documente, notar, evaluare și așa mai departe, deci trebuie să vă faceți calculele”, notează Protv.
Citește și: Românii care au creditele calculate în IRCC ar putea plăti rate duble în 2023. Previziunile analiștilor
Așadar, pe măsură ce dobânda crește, românii se vor aștepta la rate mai mari. În această situație, dacă plătim în plus față de cât este principalul, atunci se scade din dobândă și se scurtează creditul. Specialiștii recomandă să se facă aceste plăți a doua zi după scadență, nu există comisioane, și să se solicite reducerea perioadei, nu cu reducerea ratei. De ce, explică Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară.
„Asta e o greșeală pe care o fac multe persoane, mai ales în momentul în care îți cresc ratele, începi să fii sufocat de plățile astea lunare, și atunci dacă ai ceva bani, ai primit un comision, un bonus, tentația și greșeala este să te duci să faci o plată, să îți mai scadă rata, pentru că nu poți să mai reziști.
Dacă eu mă duc la bancă să fac o plată anticipată cu reducerea raţei, bancă o să îmi ia banii, o să împartă la 300 și ceva de rate cât am eu aici și o să observ că rata mea a scăzut cu 5 lei. Nu am obținut niciun beneficiu. Ca să îmi scadă rata cu 100 de lei, ar trebui să fac o plată de cel puțin 17.000 de lei. Atât de mare ar trebui să fie efortul ca să îmi reducă rata cu 100 de lei. Și atunci când cerem cu reducerea perioadei, plata merge doar către principal, creditul se scurtează”, a explicat Adrian Asoltanie.
Mai poți citi și: Salariul românilor va fi mai mare. Ministrul Marius Budăi anunță câți bani vor primi angajații din România