„In momentul in
care TVA a crescut de la 19% la 24%, sectorul carnii spune ca statul
a pierdut sistematic 230 de milioane de euro pe an si peste 70.000 de
tone de carne au disparut din zona alba in piata neagra. Cu cifre
este usor sa dovedesti ca o astfel de masura (de reducere a TVA la
carne – n.r.) este binevenita”, a spus Irimescu.
Acesta a reamintit faptul ca, din
septembrie, a fost aplicat TVA redus la paine, respectiv 9%, iar in
prezent este important controlul, pentru a se vedea eficienta
masurii, care a urmarit reducerea evaziunii fiscale in sector.
„In mod sigur, daca reusita in
sectorul painii va fi cea scontata, se va trece la reducerea TVA la
carne si, de ce nu, la lapte, pentru ca in statele din Vest TVA la
produsele alimentare este 6 – 7%”, a declarat Irimescu, citat de
Agerpres.
Guvernul a avizat
reducerea
taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie,
impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea
tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la
bunuri de lux.
Cititi aici
o analiza despre povara taxelor si cat de mult ne vor afecta
noile biruri.