Goldman Sachs estimeaza ca Irlanda va solicita un ajutor de circa 95 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. UniCredit anticipeaza o valoare de 85 miliarde de euro, iar Deutsche Bank 90 miliarde de euro.
Grecia a incheiat in luna mai un acord de finantare cu UE si FMI in valoare de 110 miliarde de euro, echivalent cu 47% din PIB.
Costul sustinerii Irlandei este majorat de cel de redresare a sistemului bancar, evaluat de Goldman Sachs la aproape o treime din total.
Spargerea bulei speculative de pe piata imobiliara, in 2008, a dus bancile irlandeze aproape de colaps, iar economia a intrat in recesiune.
„Stirile bune, pe termen scurt, nu inseamna rezolvarea problemei. Asa cum am vazut in Grecia, asigurarea sprijinului financiar nu eradicheaza problema fundamentala, respectiv necesitatea unui program de austeritate bugetara pe mai multi ani, pentru recastigarea increderii pietelor”, a declarat Ken Wattret, analist sef pentru zona euro la BNP Paribas in Londra.
Irlanda a acceptat un program de sprijin financiar la presiunea UE si Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a preveni contagiunea pe pietele europene periferice.