„Cei care adulau creditul in valuta, iar acum 3-4 ani au sarit in partea cealalta, au inceput sa strige ca de ce il interzicem definitiv, de ce nu il calcam in picioare, cum de am permis euroizarea Romaniei si asa mai departe”, a spus Isarescu, la o dezbatere organizata de banca centrala.
„Daca am ucide creditul in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni. Nici nu ar permite directia de supraveghere a BNR”, a adaugat guvernatorul.
In continuare, acesta si-a nuantat punctul de vedere.
„Bineinteles ca si riscul valutar si creditul in valuta prezinta probleme si aici este vorba de mixaj: de a vedea cum administram riscurile, dar a pune [b]o asemenea frana brusc, de a opri toate finantarile, toate creditele in valuta ar fi o mare eroare[/b]”, a mentionat Mugur Isarescu.
El a subliniat ca tot ce a discutat BNR, cu bancile si cu opinia publica, in ultima perioada, s-a referit numai la creditul de consum. „Nici creditul de consum nu l-am interzis”, a precizat guvernatorul, mentionand ca au fost voci care au spus „haideti sa oprim creditul in valuta”.
BNR lucreaza in prezent la un nou regulament de creditare.
Recent, Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a aratat ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/popa-bnr-nu-doreste-eliminarea-creditului-in-valuta-69053/]BNR nu doreste eliminarea creditului in valuta[/url], ci un echilibru intre lei si valuta si limitarea in cazul sectorului neprotejat de riscul valutar, in cazul de fata, in principal populatia.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat la inceputul lunii octombrie ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-creditele-imobiliare-nu-vor-fi-afectate-de-noile-reglementari-ale-bancilor-69048/]imprumuturile imobiliare nu vor fi afectate[/url] de noile reglementari ale bancilor.
Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.
Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.