„Ingrijorarea Bancii Nationale a Romaniei este legata de nivelul ratei inflatiei”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, citat de NewsIn. „Revenirea acesteia din ultima perioada este categoric de proportii superioare comparativ cu toate celelalte reveniri. Declansatorii au fost, in mod evident, factorii externi, dar la prinderea inflatiei au contribuit si cei interni”, a mai spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, excesul de cerere a fost factorul intern care a favorizat reaprinderea inflatiei.
Referitor la „al doilea val” inflationist, care ar putea urma celui din 2007, Isarescu a spus ca pericolele ar veni dintr-o serie de scumpiri ce se vor produce la nivel international, determinate de avansul economic al marilor state emergente, precum China sau India, care consuma din ce in mai mult, si de o posibila recesiune a economiei Statelor Unite.
„Pe plan mondial s-ar putea sa avem o scumpire structurala, de durata. Problema globala ne indreptateste sa credem ca vom intra intr-o alta era a inflatiei mondiale”, a mai explicat guvernatorul bancii centrale.
El a mai pus problema posibilitatii statelor emergente de a prelua responsabilitatea pentru avansul economiei mondiale, in cazul unei recesiuni in SUA. „Probabilitatea unei recesiuni in SUA este mare, deci trebuie sa analizam in ce masura cresterea economica globala poate sa fie preluata de tarile emergente”, a spus Isarescu.
In primele trei luni ale anului, inflatia anuala ar putea depasi 8%, a spus Mugur Isarescu, pe 7 februarie, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Cu acea ocazie, banca centrala a urcat estimarea pentru inflatia la sfarsitul lui 2008 cu 1,6 puncte procentuale, la 5,9%. Isarescu nu exclude, insa, posibilitatea ca inflatia sa fie sub aceasta proiectie.