Seful bancii centrale a precizat ca leul a intrat intr-un proces de revenire, si ca urmare a interventiilor bancii centrale.
Masurile de inasprire la care ar putea apela BNR sunt majorarea dobanzii cheie, interventiile pe piata valutara sau chiar marirea nivelului rezervelor minime obliagtorii.
Leul se afla intr-un proces de revenire, iar BNR foloseste acum aceleasi instrumente pe care le-a folosit in vara, cand moneda nationala se apreciase exagerat, dar in sens invers, a spus Isarescu, intr-o interventie difuzata pe televiziunea nationala.
El a mentionat ca banca centrala a iesit deja la bataie, iar leul este intr-un proces de revenire. „Evitam sa intervenim direct in piata, dar nu am lasat niciodata cursul liber”, a spus guvernatorul BNR. Acesta a afirmat ca BNR a reusit, in vara, sa evite ca aprecierea monedei nationale sa se duca spre niveluri pe care le considera „total aberante”.
Leul a crescut treptat de la inceputul lui 2007 pana la inceputul lunii iulie a anului trecut, de la 3,40 la 3,10 lei/euro, „lucru care era bine sa fie evitat”, pentru ca ritmul de apreciere a fost nesustenabil pentru economia Romaniei.
Aceleasi instrumente, pe care BNR le-a folosit in vara pentru a stopa aprecierea exagerata a leului, sunt folosite acum de catre institutie in sens opus, in incercarea de a evita o exagerare care se intampla in prezent, a explicat Isarescu, referindu-se la deprecierea puternica a leului din ultima vreme.
„Economic, as spune ca ceea ce se intampla este normal, un proces de echilibrare, pe undeva relativ dureroasa, pentru ca se scumpesc bunurile de import”, a mai spus Isarescu. El a atras atentia insa ca economia romaneasca se indreapta intr-un sens bun, iar o parte din bunurile de import vor fi inlocuite in timp de produse romanesti.
Ceea ce deranjeaza banca centrala este ritmul exagerat de apreciere sau de depreciere a leului, nu neaparat nivelul la care se situeaza cursul de schimb, a amintit guvernatorul BNR. Cat priveste perspectiva adoptarii euro de catre Romania, aceasta „nu e o chestiune de vointa, ci una de timp, de ajustare”, a mai spus Isarescu.
Isarescu a criticat totodata cresterile salariale excesive, peste nivelul productivitatii muncii, care incurajeaza consumul si provoaca dezechilibre macroeconomice. „Nu cred ca noi trebuie sa transmitem iluzii. Nu se poate trai dincolo de nivelul de dezvoltare. Daca acest lucru se incearca, inflatia si cursul vin si taie aceasta diferenta dintre vis si realitate”, a mai afirmat guvernatorul BNR.
Banca centrala si-a ratat tinta de inflatie pentru 2007, de 4% plus minus un punct procentual, valoarea indicelui fiind anul trecut de 6,57%. Pentru finalul lui 2008, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, cu intervalul aferent de 2,8-4,8%.