Totodata, banca centrala doreste sa recurga cat mai rar la interventii pe piata valutara, fiind „mai multumita” de valoarea actuala a leului decat in urma cu cateva luni, a afirmat Isarescu.
Referitor la pozitia actuala a bancii centrale privind interventiile pe piata valutara, Isarescu a declarat: „Incercam sa intervenim cat mai putin si cat mai rar cu putinta, dar suntem pregatiti pentru orice interventie, fara un anunt clar si fara comentarii in acest sens”, a mai spus Isarescu intr-un interviu acordat agentiei mentionate.
„In cazul in care cursul de schimb va contribui, alaturi de aplicarea unor politici intelepte si adecvate, la limitarea deficitului de cont curent, la stimularea exporturilor, evolutia acestuia va fi mai strans legata de cea a conditiilor fundamentale ale economiei”, a adaugat guvernatorul BNR.
Desi leul a revenit in prezent la nivelul inregistrat la inceputul anului, dupa consemnarea in aceasta vara a mai multor niveluri record fata de euro, efectul inflationist al deprecierii acestuia a depasit contributia dezinflationista a aprecierii sale anterioare, ca urmare a impactului asupra perceptiei publicului.
Isarescu a precizat ca exista „probabilitatea ridicata” ca indicele preturilor de consum sa se mentina peste nivelul de 5 la suta si in luna decembrie, desi este probabil sa nu depaseasca 6 la suta, pozitionandu-se astfel in zona de mijloc a plajei de valori ale ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre UE.
Acesta a afirmat ca „situatia se afla sub control si ne asteptam ca aceasta crestere sa se incheie pana in primavara anului 2008, iar curba evolutiei IPC sa reintre in intervalul anuntat”.
La intrebarea privind existenta unei tendinte de inasprire a politicii monetare, raspunsul guvernatorului a evidentiat mai ales necesitatea de „consolidare a altor componente ale mixului de politici economice”, dar a afirmat ca BNR va lua toate masurile necesare pentru asigurarea stabilitatii preturilor, iar „politica monetara este cu certitudine orientata catre inversarea traiectoriei ascendente a inflatiei”.
„Mixul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politica monetara restrictiva, dar nu extrem de restrictiva, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabila a monedei nationale”, a mai spus Isarescu.
Guvernatorul a mai adaugat ca „tinand seama de migratia fortei de munca, acest mix optim este greu de atins”, deoarece presiunile in sensul majorarii castigurilor salariale se vor mentine „pentru o perioada” la un nivel ridicat.
Totusi, „mentinerea inflatiei la un nivel scazut este conditionata de o serie de factori”, a atentionat guvernatorul. „Este imposibil sa coexiste o rata a inflatiei cu o singura cifra cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre”.
„In perioada urmatoare, ritmul de crestere economica ar putea inregistra o decelerare de 1-2 puncte procentuale”, a mentionat Isarescu. Isarescu a mai afirmat ca nu se asteapta insa la incetinirea semnificativa a ritmului expansiunii economice in Romania, avand in vedere prezenta tuturor elementelor necesare, inclusiv a investitiilor in toate sectoarele economice.
Abordarea in ceea ce priveste adoptarea euro ramane nemodificata, astfel incat se spera ca moneda unica sa fie introdusa in Romania la orizontul anilor 2012-2014, a mai mentionat guvernatorul BNR.