„Dezbaterea publica merge si acum pe marirea deficitului bugetar, dar mi se pare o dezbatere publica mult mai serioasa pe structura cheltuielilor bugetare”, a afirmat Isarescu.
„Constatam ca dupa primele 6 luni, singurele care au crescut au fost cele salariale si de bunuri. Dezbaterile releva ca exista o multitudine de legi, de angajamente, care fac ca orice miscare a cheltuielilor bugetare sa fie extrem de greoaie. O asemenea reforma va lua mult timp, va fi dureroasa, dar este absolut necesara”, a adaugat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7% din produsul intern brut (PIB) estimat si usor sub limita de 2,73% din PIB convenita cu FMI pentru primul semestru. Dupa primele 5 luni ale acestui an, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 2,2% din PIB, in crestere cu 0,4% din PIB, fata de nivelul consemnat la finele lunii aprilie.
Autoritatile romane au negociat cu Fondul Monetar International (FMI) in luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut in acordul stand-by. Guvernul va solicita insa institutiei financiare internationale sa accepte un deficit mai ridicat, intrucat situatia economica s-a inrautatit de la momentul negocierii acordului.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru evaluarea acordului cu Romania FMI, a afirmat recent ca institutia financiara va fi flexibila in negocierile pentru majorarea tintei de deficit bugetar, in contextul in care indicatorii macroeconomici s-au inrautatit, mentionand insa ca nu poate avansa deocamdata o cifra exacta.