„Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar toate aceste balbe cu TVA-ul… Cred ca solutia propusa initial de Guvern pentru realizarea corectiei unde erau deficitele cele mai mari, in bugetele de asigurari sociale – si unde exista in continuare – si nu prin taxarea consumului intregii populatii prin majorarea TVA si crearea de inflatie era mult mai buna din punct de vedere financiar. Nu a fost sustenabila politic. Nu a fost sprijinita suficient politic, dar ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Si era probabil mai benefica si pentru cei carora li s-a dat sentimentul ca vor suferi mai putin”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
El a aratat ca unul dintre lucrurile pe care le-a invatat atunci cand a fost premier, in 1999-2000, a fost ca „intre logica economica si financiara si cea politica exista diferente”.
Isarescu a spus, de asemena, ca una dintre invatamintele crizei este ca sectorul public trebuie sa faca loc treptat sectorului privat in dezvoltare.
„Acesta este viitorul. Binenteles ca vom pastra mereu un sector public, care trebuie sa fie eficient si aceasta este o chestiune cu care se ocupa in prezent Guvernul. Dar ce am facut in 2006-2008, sa dezvoltam exagerat sectorul public, mai ales pe partea sociala, cred ca trebuie evitat”, a continuat Isarescu.
El a atras atentia ca in momentul in care economia va incepe sa creasca din nou rapid nu trebuie sa se spuna ca pot fi facute cheltuieli mari.
„Dimpotriva, regula este ca atunci cand economia creste si tinde sa se supraincalzeasca sa ajungi la surplusuri. Stiu ca este un mesaj total neconfortabil pentru politicieni. Unde se va intalni in viitor logica financiara cu cea politica… oricum sper ca diferentele vor fi mult mai apropite decat cele din trecut”, a concluzionat guvernatorul BNR.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de „Ziarul Financiar”, ca majorarea TVA de la 19% la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de „marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL”, care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.