Acesti factori pot afecta durabilitatea cresterii economice actuale si a procesului de dezinflatie, a spus Isarescu in intalnirea de marti cu Parlamentul.
Guvernatorul bancii centrale a apreciat ca majorarile salariale atat de mult asteptate in acest an pot afecta tendinta dezinflationista actuala.
In ce priveste volatilitatea cursului de schimb, Isarescu a declarat ca au aparut multiple modalitati de eludare de la masurile de control a contului si a fluxurilor de capital.
Al treilea risc, de natura fiscala, il reprezinta necesarul crescut de finantari publice si private. Mugur Isarescu a declarat ca Romania are totusi „acces la resurse financiare abundente”.
Cresterea deficitului de cont curent reprezinta cel de-al patrulea motiv de ingrijorare in situatia economiei romanesti deoarece cauzeaza deprecierea monedei nationale. Motivul pentru care leul s-a apreciat il reprezinta capitalurile speculative si cererea de lei. „Capitalurile, speculative sau nu, acopera, in prezent, deficitul dintre exporturi si importuri”, a declarat Isarescu, apreciind ca intarirea monedei ajuta procesul de dezinflatie in anumite limite.
Luni, Comisia Nationala de Prognoza a estimat un deficit de cont curent in valoare de 17,8 miliarde de euro pentru anul in curs. Inflatia estimata pentru 2007 este de 4,3%.
In cadrul audierilor din cadrul comisiilor reunite de politica economica a Parlamentului, guvernatorul bancii centrale romane a concluzionat ca tara noastra se afla intr-o noua faza de dezvoltare si ca „lucrurile arata bine, insa nu trebuie sa ne iluzionam si sa nu vedem si riscurile”.