Asteptarile salariale sunt mai mari decat cresterea de 10% a productivitatii muncii, a precizat Isarescu, iar majorarea salariilor ar antrena cresterea consumului.
„Ar fi de dorit ca excesul de cerere sa se diminueze si sa existe o reactie buna din partea ofertei, adica a productivitatii”, a precizat Isarescu. Accentuarea tot mai accelerata a deficitului de cont curent este in primul rand o consecinta a acestui exces de cerere si nu a aprecierii leului, considera guvernatorul BNR.
„Diminuarea anticipatiilor inflationiste este lucrul cel mai important pentru BNR”, a precizat Isarescu.
Principalele parghii prin care BNR are posibilitatea sa intervina asupra pietei monetare sunt: dobanda de politica monetara, rezervele minime obligatorii, precum si masuri „neortodoxe” (cum au fost restrictiile aplicate creditarii). Masurile „neortodoxe” constituie elemente la care BNR nu va mai apela in viitor, fiind vorba de mecanisme care distorsioneaza piata, declarat Isarescu.
„In plus, Banca Centrala va ajunge in situatia in care va actiona pe piata monetara in ambele sensuri, atat prin introducerea cat si prin absorbtia de lichiditati”, a precizat guvernatorul BNR.