„Tii rezerva ca sa castigi credibilitate, sa-ti imbunatatesti ratingul. Credeti ca daca noi ajungeam la 46 miliarde de euro, ni se crestea ratingul?”, a spus Isarescu, referindu-se la rezerva internationala.
„Cred ca toate agentiile de rating ne coteaza pentru ceea ce facem, nu pentru ce facem in exces. Nu facem reforme structurale, acolo cred ca este o problema mare si acolo suntem cotati de agentiile de rating”, a adaugat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Isarescu a aratat ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba.
„S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp”, a spus Isarescu.
Oficialul bancii centrale a precizat ca „ideea de cost apare cand rezerva nu este in limitele optime”, pentru ca pot aparea costuri daca rezerva este prea mare, aratand ca, prin cumparare de valuta, BNR face emisiune monetara, iar lichiditatea excesiva trebuie sterilizata.
„Mai degraba in primavara, cand am cumparat, ne-a costat ceva. Pentru ca am dat un activ cotat mai bine in materie de dobanda si am cumparat un activ pe care cu greu ne chinuim sa-l plasam pe pietele internationale, pentru a obtine un randament de 0,5-0,6%”, a mentionat seful BNR.
S&P i-a acordat Romaniei ratingul „BB+”, cel mai ridicat din categoria „junk” (speculativ). Din partea Moody’s, Romania are calificativul „Baa3”, cea mai redusa treapta a nivelului recomandat pentru investitii.
In februarie, Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului tarii, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, la „BB plus” si, respectiv, „BBB minus”.