„Discursul public impinge lucrurile spre o taxa inflationista si nu putem sa nu intervenim”, a spus Isarescu.
Seful BNR sustine ca, desi veniturile bugetare sunt scazute, ele sunt suficiente atat pentru acordarea pensiilor, cat si pentru dezvoltarea infrastructurii. Insa, daca se apasa pedala majorarii pensiilor, atunci fondurile pentru infrastructura devin insuficiente si se submineaza dezvoltarea economica.
Mugur Isarescu este membru Key People.
„Cum sa platesti cu un impozit de 37% pe salarii, un punct de pensie de 45% din salariul mediu?”, a spus Isarescu, mentionand ca situatia e cu atat mai complicata deoarece numarul de salariati este mai mic decat cel al pensionarilor.
Incurajand investitiile se pot crea noi locuri de munca, fara de care, in viitor, va fi imposibila sustinerea pensiilor, a mai spus Isarescu.
Exista insa si metode pentru a creste veniturile bugetare, atat prin stimularea economiei cat si prin reducerea evaziunii, ceea ce inseamna ca autoritatile ar putea dispune de mai multi bani pentru a ajuta economia, a sugerat Gabriel Biris, managing partner in cadrul firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris, Goran si Asociatii.
Acesta a spus ca guvernantii ar trebui sa gaseasca solutii ca sa incurajeze munca.
„Toata lumea vorbeste despre dezvoltarea economiei, cu toate acestea nu se ia nicio masura pentru stimularea muncii. Una din aceste solutii ar fi scaderea contributiilor pentru venituri si extinderea bazei de impozitare a veniturilor”, a spus Biris.
Vorbind despre efectul nefast al supraimpozitarii veniturilor, Biris a dat exemplul anului 2008 cand in intreaga tara au fost inregistrate doar 20.000 de venituri de peste 1.800 de euro, pentru ca lumea nu isi declara veniturile. „Or, cred ca doar in sectorul unu din Capitala avem peste 20.000 de salarii de peste 1.800 de euro”, a spus avocatul.
Totodata, se fac prea putine eforturi pentru reducerea evaziunii fiscale, a spus Biris: „Se vorbeste despre dezvoltarea economiei prin fonduri structurale, dar evaziunea inghite mai multi bani decat cei care ar putea veni de la Uniunea Europeana”.