„Dobanzile la pasive ar trebui sa fie sub dobanda noastra, sub 9% pe an, pentru ca piata si-a revenit, iar bancile isi vor gasi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR”, a spus Isarescu.
Oficialul bancii centrale crede ca dobanzile vor scadea in perioada imediat urmatoare si respinge analizele aparute in mass-media ca o intrare in normalitate ar fi posibila in 6-12 luni.
„Se dau in continuare dobanzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil ca ceva in bucataria interna a bancilor nu functioneaza. (…) Distorsiunea este si fata de rata inflatiei. La 6% inflatie, bancile dau 6% rata reala. E un lux, ca sa fiu delicat”, a spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.
Potrivit lui Isarescu, ratele inalte practicate de banci sunt contrabalansate doar de informatiile si analizele negative privind Romania, care opresc un flux mare de capital catre economie.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Analistii considera ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii de catre BNR, prin care s-au eliberat aproximativ doua miliarde de euro, va conduce, initial, la scaderea dobanzilor pe piata interbancara si, ulterior, a ratelor la creditele acordate de banci.