„Nu vad pentru urmatorii 7 ani, pana in momentul adoptarii euro, lipsa vreunui ingredient care sa faca imposibila in Romania asigurarea unei cresteri economice potentiale cu 5-6% intr-o maniera durabila sau sutenabila, cum spunem noi la banca nationala. Dar vad pericolele populismului, ale unor greseli de politica economica majora”, a spus Isarescu, citat de NewsIn.
El a explicat ca „o greseala de politica economica majora, de exemplu in domeniul politicii fiscale, te arunca in urma cu doi-trei ani”.
Isarescu a adaugat ca, intr-o discutie pe care a purtat-o cu Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, acesta spunea: „Atentie la greseli care se pot corecta numai in 2-3 ani”.
„Cred ca in acest an cresterea economica se va situa in jur de 6%, institutul de prognoza vorbeste de 6,5%, deci nici vorba de recesiune”, a mai spus Isarescu.
In 2007, Romania a inregistrat o crestere reala a produsului intern brut (PIB) cu 6% pana la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro).
Guvernatorul a explicat ca nu trebuie, totusi, sa apasam prea tare pe pedala de crestere economica, in detrimentul echilibrului macroeconomic si a adaugat ca banca centrala face tot posibilul sa tempereze inflatia.
„Inflatia o sa o readucem spre tinta in partea a doua a anului. Mai important decat atingerea tintei este revenirea tendintei cresterii preturilor pe panta descendenta. Si conditiile monetare treptat se vor imbunutati”, a spus guvernatorul BNR.
Acesta a adaugat ca „avem semnale pozitive si pentru deficitul de cont curent, care reprezinta o alta mare problema a Romaniei deoarece corectia unui deficit extern inseamna costuri si pe partea de crestere economica si pe partea de inflatie”.
Isarescu a concluzionat ca Romania are nevoie de „un mix echilibrat, care nici sa slabeasca prea mult cresterea economica, nici sa actioneze prea mult in sensul deprecierii monedei natioanle, nici sa alimenteze prea mult inflatia, dar care sa reduca dezechilibrul extern”.