„Principala vulnerabilitate, in prezent si in perspectiva, este deficitul extern. Folosirea excesiva a politicilor monetare ca instrument de reglare e foarte periculoasa”, a spus Isarescu.
„Economia romaneasca risca o corectie din partea pietei, la fel ca in 1999, date fiind conditiile pietei internationale si dezechilibrele accentuate ale contului curent”, a explicat Isarescu. Pe parcursul intregului an 1999, leul a suferit o depreciere cu 40% fata de euro si cu 64% fata de dolar.
Guvernatorul bancii centrale apreciaza bugetul pe 2008 ca fiind unul prudent, fara un deficit mare, si sustine ca intr-un an electoral politicile economice trebuie intarite, recomandand aplicarea unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale pentru reglarea echilibrelor macroeconomice, mentioneaza NewsIn.
„Bugetul pe 2008 este unul relativ restrans. Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar vrea sa fie si mai restrans, dar suntem realisti si stim ca bugetul trebuie sa asigure un echilibru intre venituri si cheltuieli dar si intre aspiratii sociale si posibilitati. Speram ca discursul nostru in comisiile parlamentare sa atenueze tendinta parlamentarilor de a mari cheltuielile”, a declarat, marti, Isarescu, in cadrul unei intalniri cu comisiile reunite de buget finante din Camera Deputatilor si Senat.
Guvernatorul BNR a atras atentia ca majorarile salariale surclaseaza productivitatea muncii, care adaugata la apreciarea cursului duce la accentuarea deficitelor externe.”Cu cat veniturile salariale cresc in termeni nominali cu atat ar putea fi mai mici in termeni reali”, a afirmat Isarescu.
Guvernul a aprobat, in 10 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pe 2008 potrivit caruia veniturile bugetului general consolidat vor ajunge la 172,8 miliarde lei, de la 143,8 miliarde lei in acest, in timp ce cheltuielile vor creste la 184,7 miliarde lei de la 154,5 miliarde lei, astfel deficitul bugetar va fi de 11,9 miliarde lei, reprezentand 2,7% din produsul intern brut (PIB).