Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la evenimentul de lansare a volumelor „Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare” şi „Central Banks and Monetary Policy Calibration”.
Cele două volume cuprind lucrări care-i aparțin, au fost publicate de editura Curtea Veche Publishing, și fac parte dintr-un proiect dedicat aniversării a 140 de ani la la înfiinţarea Băncii Naţionale a României
În cadrul acestui eveniment, șeful Băncii Centrale a făcut o serie de declarații cu privire la deciziile BNR din ultima perioadă.
„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat Isărescu
Te poate interesa și: BNR: 70% din capitalul străin din bănci a dispărut! Băncile din Romania se susțin din dobânzile creditelor pentru persoane fizice și firme
Isărescu a vorbit și despre efectele aprecierii cursului monedei naționale și reacția sa la acel moment:
„Am fost îngrijorat când s-a apreciat cursul leului. Pentru că, deși el revine la un moment dat, până atunci riști să omori o groază de exportatori. Se pot desființa firme iar oamenii de acolo pleacă în alte părți. Iar când vrei să le re-înființezi, vezi că nu mai ai forța de muncă necesară. Problema aprecierii cursului e foarte serioasă.”
Guvernatorul BNR a vorbit și despre un episod inflaționist din anul 2006 și modul în care Banca Centrală a încercat să facă față situației:
„În 2006, aveam inflația era mare, noi majoram rata dobânzii, dar inflația nu scădea. Ba chiar mai mult, creditul creștea. Cel în valută, adică. Cu cât majoram noi mai tare dobânda, cu atât se împrumutau bancile în valută și dădeau credite în valută. Iar cursul de la 3,7 lei se ducea la 3 lei. Iar uni ziceau să-l lăsăm să se facă doi lei.”
Mugur Isărescu a povestit audienței despre o discuție cu un fost șef FMI despre Tezaurul României, aflat în prezent la Moscova:
„Un fost șef de la FMI și ex-guvernator mă întreba dacă am adus Tezaurul de la Moscova. I-am spus că nu. Și m-a întrebat: Și dacă îi aduceți în țară, ce faceți cu el: îl vindeți? I-am spus: cum să-l vând? M-ar împușca românii în secunda a doua. L-aș depune aici la subsol, la BNR”
În ceea ce privește cele două volume lansate, oficialul BNR a adus o serie de clarificări:
„După câte ştiţi, acum doi ani am sărbătorit 140 de ani de existenţă, noi Banca Naţională. Pentru a marca acest moment Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a aprobat publicarea în cadrul colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale, seria nouă a colecţiei, a unui număr de 10 volume conţinând o selecţie de lucrări şi studii elaborate de specialiştii băncii pe parcursul ultimelor decenii.”,a spus Mugur Isărescu.
Volumele care încheie seria vor fi dedicate stocului de aur al Băncii Naţionale din 1880 până în 2019. Ultima lucrare va fi una de selecţie din diverse prezentări ale guvernatorului BNR.
Potrivit şefului băncii centrale, a existat o întârziere cauzată de pandemie, intenţia fiind ca seria să fie lansată în 2020.
Evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor personalități din domeniul bancar, cum ar fi Valentin Lazea, economistul șef al BNR, Lucian Anghel, cadru universitar, Facultatea de Management din cadrul SNSPA, Radu Crăciun, director BCR Pensii și Florian Libocor, economistul șef al BRD-Societe Generale.