„Inflatia in Romania din ultimii doi ani, trebuie sa realizam acest lucru, este de natura fiscala si atata vreme cat raportul acesta dintre contribuabili si beneficiari de asistenta sociala este profund dezechilibrat, riscam sa avem presiuni de acest fel”, a spus Isarescu pentru Mediafax.
„Deci exista o vulnerabilitate care oricand se poate deteriora, cu atat mai mult cu cat vrem sa combatem inflatia la efect, nu la cauza. Cauza nu este majorarea TVA, ca atare, ci nevoia de a plati, in lipsa acoperirii din contributii sociale, de a plati asistenta sociala din alta resursa, din alt impozit. Dar, de fapt, boala ramane: in loc sa luam bani de acolo, o sa luam din alta parte”, a continuat guvernatorul.
El a mentionat ca originea dezechilibrului nu este politica fiscala, in conditiile in care n-a fost gasita alta solutie decat cresterea impozitarii pentru a rezolva deficitul major intre numarul mic de contribuabili si numarul mare de beneficiari.
„Ajustarea se putea face prin reduceri de personal bugetar, mult mai importante, nu naturale, prin dimensionarea cheltuielilor sociale in limita disponibilitatilor din bugetele sociale si fara majorari de impozite, care au adancit recesiunea. Acesta a fost programul initial. Dar, treptat, pentru ca nu a existat intelegere politica a situatiei, a fost reactie sociala sa-i spunem destul de puternica – nicaieri in lume asemenea masuri nu se iau usor – si, daca vreti sa imi pun presa in cap, si nicio intelegere mediatica, ca am devenit toti mari iubitori de asistenta sociala”, a afirmat guvernatorul bancii centrale.
El a spus ca inflatia a fost generata, in proportie de doua treimi din accize la tutun, la produse petroliere, din TVA si alte forme de impozitare suplimentara care s-au dus in plati de salarii bugetare, in cheltuieli sociale, pensii, etc.
Rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.
Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual.
Rata anuala a inflatiei a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%. La finalul anului 2009, accizele la tutun au fost majorate, ceea ce a avut un impact asupra ratei anuale a inflatiei de 1,8 puncte procentuale, potrivit estimarilor bancii centrale.