Isarescu a mai spus ca presiunile inflationiste s-au accentuat in ultima parte a acestui an din cauza scumpirii alimentelor, mentionand ca se asteapta insa ca inflatia sa se tempereze in 2008, mentioneaza NewsIn.
„Presiunile inflationiste vin cu precadere dinspre produsele alimentare”, a spus Isarescu si a explicat ca „acest lucru e agravat de ponderea mare pe care o au alimentele in cadrul indicelui preturilor de consum, de aproximativ 40%, cu mult peste media din Uniunea Europeana (UE)”.
Isarescu a explicat ca ponderea mare a alimentelor in indicele preturilor, in functie de care se calculeaza inflatia, urca nivelul acestuia cu 4%, in timp ce in majoritatea statelor din spatiul european impactul alimentelor asupra inflatiei este, in medie, sub 2%.
Efectele secetei, cumulate cu deprecierea leului, care determina scumpirea importurilor, accentueaza inflatia, a mai spus guvernatorul BNR.
Institutul National de Statistica (INS) a afisat un indice al preturilor de consum (IPC) de 6,03% in luna septembrie a acestui an, fata de perioada similara a lui 2006. Tinta de inflatie a BNR este de 4% plus minus un punct procentual.
Economia Romaniei se apropie de potentialul real de crestere, care ar putea sa nu depaseasca 6%, in conditiile in care nu avem forta de munca suficienta incat sa sustina un astfel de avans, a mai spus Isarescu.
Acesta a mentionat ca Guvernul nu a facut suficient in restructurarea domeniului fortei de munca, deoarece o mare parte a populatiei apte de lucru prefera sa nu se angajeze, fiind sustinuta prin sistemul de asistenta sociala. Din acest motiv, iesirea de forta de munca din tara nu poate fi compensata.