„Printre factorii care ar putrea impinge in sus inflatia sunt de natura externa, la care s-ar mai putea adauga si volatilitatea cursului de schimb, iar ceea ce ar reduce inflatia este deficitul de cerere”, a spus guvernatorul bancii centrale cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.
Acesta a mentionat ca inflatia in Romania se va stabiliza in partea a doua parte la circa 3%, sau mai bine spus intre 3 si 4%, „ceea ce inseamna ca nu avem o inflatie prea scazuta cum au inceput sa apara unele comentarii”.
Mugur Isarescu a mai mentionat ca [b]impactul majorarilor salariale asupra inflatiei este unul marginal[/b], de maxim 0,2% – 0,3%.
„Inflatia in trimestrul intai a coborat, conform asteptarilor noastre, sub punctul central al tintei de 3% si s-a instalat confortabil in intervalul de 3% plus minus 1%, prevazut in eforturile noastre de tintire a inflatiei. Rata anuala a inflatiei arata, de regula, variatii mai mari si daca folosim rata medie anuala a inflatiei, media ultimelor 12 luni comparata cu media celor 12 luni anterioare, variatiile, amplitudinea este atenuata. In consecinta, observam ca rata medie anuala in aprilie nu este 2,4%, ci este pe undeva la 4,3%”, a spus Isarescu.
El a aratat ca rata medie anuala a inflatiei va ramane in jur de 3%.
In luna martie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/statistic-ne-merge-bine-inflatia-minim-istoric-dar-de-ce-cresc-preturile-la-supermarket-75546/]inflatia a atins un nou minim istoric, de 2,4%[/url], potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Preturile de consum s-au majorat in martie cu 0,4% fata de februarie.
Pentru luna aprilie, datele oficiale vor fi anuntate vineri, de INS.