Isarescu a explicat ca o crestere modica a dobanzii cheie trebuie vazuta atat ca un semnal adresat pietii ca BNR este dispusa sa intervina pentru reglarea dezechilibrelor macroeconomice, cat si ca o masura cu consecinte efective, una dintre acestea putand fi cresterea economisirii.
„Dolarul, ca si euro, nu are perspective de crestere a dobanzii cheie”, a spus Mugur Isarescu, explicand astfel faptul ca nu vede pe viitor o apreciere a acestor valute fata de leu.
„Si atunci, dorim sa stimulam depozitarea sub forma economisirii in lei”, a completat acesta.
Isarescu a recunoscut ca majorarea de dobanda cheie nu conduce automat la descurajarea creditarii, deoarece exista mari segmente nesaturate de credit. „Asadar, drept compensare, intarim politica monetara si ne gandim la stimularea economisirii”, a explicat guvernatorul BNR.
„Economisirea poate conduce la reducerea excesului de cerere, care alimenteaza de regula cresterea preturilor. In plus, daca bancile incurajeaza economisirea, pot credita prin intermediul resurselor interne”, a mai spus Isarescu.
Dobanda cheie reprezinta bonificatia oferita de banca centrala bancilor comerciale pentru dopozitele deschise la BNR. In mod normal, bancile isi orienteaza dobanzile la depozite si credite in functie de aceasta dobanda.
In ultimul timp, data fiind lipsa de lichiditate cu care s-au confruntat unele banci, rolul acesteia a fost oarecum redus, in conditiile in care dobanzile de pe piata interbancara, oferite pentru depozite cu maturitati pornind de la o zi si pana la 12 luni, au depasit rata dobanzii de politica monetara.