„Deciziile noastre au incercat sa pastreze un echilibru, o directie, nu numai logica, dar si care sa minimalizeze riscul unor reveniri. (…) Vedem o problema de credibilitate, si acest mix de politici monetare urmareste sa mearga pe pasi precauti, relativ mai mici, adica sa vedem cum sunt absorbite de piata masurile noastre si pe urma sa mai facem cate un pas”, a afirmat Isarescu, in cadrul unei conferinte.
El a explicat ca banca centrala nu putea sa reduca rezervele minime la pasivele in lei, desi doreste incurajarea creditarii in moneda locala, intrucat exista deja un exces de lichiditate in piata.
„Excesul de lichiditate a aparut peste noapte in luna ianuarie, dupa ce luna decembrie arata deficite de lichiditate. Aceasta situatie s-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi luate de-a lungul timpului. Asemenea miscari consideram ca pot sa fie surprinzatoare si nu putem sa le contracaram. Nu ne luam anagajamentul sa contracaram fiecare sentiment in piata”, a spus Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca majoritatea bancilor au tot asteptat deprecierea leului si pana la urma s-au plicitisit.
In ceea ce decizia de politica monetara, Isarescu a afirmat ca banca a schimbat usor exprimarea, prin inlocuirea „gestionarii ferme a lichiditatii” cu „gestionare adecvata a lichiditatii”.
„Spre deosebire de cealalta varianta, gestionarea adecvata a lichiditatii se refera la aceasta instabilitate a sentimentelor din pietele externe, si pe cale de consecinta, si pe pietele interne, pe care nu putem sa le contracaram prin aceste scaderi ale ratei, dar nici prin operatiuni. Ar trebui sa vindem si sa cumparam zilnic, deci aproape este imposibil. In plus, au invatat si bancile sa le reglam noi fluxurile de trezorerie in functie de sentimentelor lor”, a continuat guvernatorul BNR.
El considera ca nivelul actual de dobanda este adecvat pentru conditiile economice si monetare si a precizat ca BNR observa si intarzierea cu care scad dobanzile la bancile comerciale.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.