El a dat ca exemplu ajutoarele care se platesc in zona rurala, iar persoanele care incaseaza aceste sume nu pot lucra decat la negru pentru ca sunt conditionate sa nu aiba un loc de munca.
Isarescu a amintit ca s-a plecat din anii ’90 de la 2,2 platitori de taxe si impozite la un beneficiar, incluzand pensionari, someri, persoane cu dizabilitati. Potrivit oficialului Bancii Centrale, in prezent, raportul este de 0,8 platitori la un beneficiar, relateaza Mediafax.
„Financiar este evident ca echilibrarea fizica nu se poate face decat prin imbunatatirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contributiile devin coplesitoare, darama economia”, a adaugat Isarescu.
Oficialul BNR a aratat ca situatia la nivelul salarizarii bugetarilor s-a deteriorat accentuat incepand cu 2007, odata cu aderarea la UE, cand a existat un argument corect, respectiv migrarea fortei de munca mai pregatita spre sectorul privat.
„S-a crezut atunci ca daca am intrat in UE trebuie sa traim ca in UE. A fost complet fals”, a afirmat Isarescu.
Potrivit guvernatorului, politicile privind reformele structurale au fost amanate dupa intrarea in UE, inclusiv in perspectiva anilor electorali 2008-2009.
Sistemele noastre fiscale sunt ciuruite de o lunga lista de exceptii, care reduc incasarile
Sistemele fiscale din Romania sunt „ciuruite” de o lunga lista de exceptii, care scad eficienta incasarilor bugetare, iar acestea sunt extrem de reduse pentru cata bogatie se crede ca exista in tara, a precizat Mugur Isarescu.
El a explicat ca nefiscalizarea terenurilor sau fiscalizarea intr-o masura foarte redusa a fost unul dintre motivele care au condus la boom-ul imobiliar.
„In 2000 am propus sa se impoziteze pamantul. Mi s-a spus ca nu se poate, este an electoral. Nefiscalizarea pamantuui a fost una din sursele boom-ului imobiliar. De-aia ne uitam jenat la pamanturile de pe marginea soselelor din Romania, care nu arata deloc bine, sunt campuri nelucrate, care asteapta castiguri speculative”, a spus Isarescu, care a mentionat ca proprietatile au fost si au ramas defectuos impozitate.
Seful bancii centrale a afirmat ca Romania are in prezent o economie nefiscalizata de circa 20-25% din PIB.
„Ea este introdusa in PIB-ul Romaniei. De aceea, cand raportam venituri de 30% din PIB, cifra nu este de 30%, cifra corecta, daca dam la o parte zona nefiscalizata rurala, ar trebui sa fie 40%. Dar aceasta zona nefiscalizata beneficiaza de serviciile statului”, a explicat guvernatorul BNR.