- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc

30 Nov, 17:34 • Redactia DailyBusiness
Guvernatorul Mugur Isarescu (foto) crede ca bancile centrale se vor implica tot mai mult in economia reala, pentru a asigura stabilitatea financiara, dar si in cadrul de transmisie a mecanismelor de politica monetara, unde a dat ca exemplu majorarea dobanzilor la banci in contrast cu evolutia ratei BNR.
Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc

„S-a spus foarte bine ca nu e treaba unei banci centrale sa intre chiar atat de adanc in economia reala. De ce o facem noi si de ce o vom face chiar mai apasat in perioada umaratoare, inclusiv prin sucursale?”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.

„Avem motiv foarte serios. Nu e vorba doar de o usoara reorientare. Izolarea asta, sau departajarea unei banci centrale de economia reala, o sa inceapa sa se estompeze. Nu stim cum va arata o banca centrala in urmatorii sapte ani”, a continuat seful Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

El crede ca o astfel de schimbare a pozitionarii este similara implicarii bancilor centrale in viata sociala, a modului cum au inceput sa comunice, sau similara castigarii independentei politice, de asemenea recenta in bancile centrale europene, si mai ales in Marea Britanie.

„Cu alte cuvinte, bancile centrale au iesit mult mai mult in fata. Sunt extrem de prezente. Banuiesc, fara sa fac eu mari prognoze, ca apropo de implicarea bancilor in economia reala, in urmatorii ani vom asista la ceva transformari. Nu-mi dau seama cat”, a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR a argumentat ca bancile centrale, inclusiv cele din Europa, unde permanent s-a vorbit de un singur mandat, respectiv stabilitatea preturilor, incep sa aiba un al doilea mandat, privind stabilitatea financiara. In opinia lui Isarescu, stabilitatea financiara inseamna implicare in economia reala, pentru ca stabilitatea financiara nu reprezinta numai stabilitatea sistemului bancar.

„Si noi avem doua directii, supraveghere si stabilitate financiara, si au obiective, nu spun ca sunt in conflict, dar categoric nu se suprapun si categoric ca stabilitatea financiara este mai mult decat stabilitatea sectorului bancar”, spus Isarescu.

Oficialul BNR a concluzionat astfel ca banca centrala trebuie sa aiba si o perspectiva a clientilor bancari, daca are printre obiective stabilitatea financiara.

„Si te uiti la clientii bancilor, nu din compasiune sau din complezenta, sa vedem ce fac, ci pentru ca experienta a aratat ca fiecare isi urmareste interesul. Bancherul scoate bani si din piatra seaca, foarte bine s-a spus aici. Daca ar putea ar lua si cinci piei de pe client. Nu poate. Si de aici vine adevarul pietei, si functionarea economiei de piata. Pentru ca trebuie si pe partea cealalta sa se izbeasca de unul solid. Care intelege, are educatia financiara, intelege ce e aia un credit si stie sa citeasca un contract”, a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu vede ca alt argument pentru o implicare mai activa a bancilor centrale in economia reala sustinerea transmisiei politicii monetare, mecanismele de transmisie fiind „notiuni extrem de complicate”.

„Preturile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare. Noi am redus dobanda? Am redus-o, bancile comerciale, ioc, ba chiar, intr-un fel, au mai si majorat-o putin. Inseamna ca nu a functionat canalul de transmisie”, a exemplificat Isarescu.

El a reiterat ca BNR lasa in fiecare luna lichiditate excedentara in piata, „ceea ce nu e tocmai ortodox pentru politica unei banci centrale”, adaugand ca una dintre functiile unei banci centrale este sa nu lase lichiditatea sa „balteasca”.

„Bancile comerciale acum un an innebuneau publicul ca n-au lichiditati, acum nu mai pot sa spuna asta, pentru ca e atat de evident… Mai maraie pe aici prin spatele meu: stiti ca avem, dar n-avem siguranta, ca ne ia BNR banii. Lichiditatea, in primul rand, poate sa fie reglata, ea nu este toata a bancii centrale”, a precizat guvernatorul.

El a amintit si de disputa cu „prietenii din mass-media”, intrebandu-se daca o persoana care se stramba in oglinda in fiecare dimineata isi intareste psihicul sau devine si posomorata.

„Toata aceasta atmosfera negativa ne intereseaza, incercam s-o schimbam, pentru ca nu putem sa spunem fiti optimisti romani, ca nu ne crede nimeni, incercam s-o schimbam prin argumente corecte”, a conchis Isarescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii de peste 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov se va deschide pe 24 ianuarie. Retailerul oferă salarii ...