„Ieri (miercuri – n.r.) a fost o conferinta si fara un motiv special, dar pentru ca s-a discutat despre datoria externa a Romania am afirmat ca nu cred ca exista un motiv serios sa creada cineva ca Romania ar putea sa inceteze platile externe”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
„Apoi televiziunile au cantat si rascantat o declaratie a sefului FMI-ului ca Romania va inceta iminent platile. Eu nu contest valoarea acestei stiri si nu as vrea sa fac un caz din ea. Altminteri, dimineata m-am uitat si asa de credibil a fost stirea data ca leul a inceput sa se aprecize, iar CDS-ul Romaniei este mai bun decat al Spaniei”, a adaugat seful BNR.
Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat miercuri intr-un interviu acordat postului elvetian TV TSR ca niciun stat stat european nu risca sa intre in faliment, insa exista tari mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania si altele, unde trebuie implementate politici mai dure.
„Ceea ce este dramatic, si vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania etc, state in care trebuie redresata situatia – nu putem continua asa deoarece incetarea platilor este iminenta, prapastia este chiar in fata – sunt cele care patimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile”, a afirmat Strauss-Kahn.
„Nu cred in faliment”, a spus el, adaugand ca solidaritatea comunitatii europene va preveni prabusirea financiara a statelor.
„Aceasta presupune, insa, politici mai dure. Insa deoarece statele cele mai vulnerabile, cele mai sarace, au de patimit mai mult trebuie elaborate programe care sa pastreze cheltuielile sociale”, a mentionat oficialul FMI.
Isarescu considera ca Romania are o mare problema de educatie economica si financiara in maniera in care promoveaza aceste „bombe”, acest tip de stiri.
„Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atit mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am de guvernator al BNR afirm cu toata taria ca nu exista absolut niciun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite„, a continuat guvernatorul bancii centrale.
El a mentionat ca a citit cu mare atentie declaratiile sefului FMI si a observat ca acesta se referea la problemele unor tari privind ajustarile bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare si la faptul ca daca aceste ajustari bugetare nu se realizeaza, exista pericole sa opreasca platile.
„Romania era si ea enumerata, dar in orice caz nu in primul rand, mai spre coada”, a explicat Isarescu.
El a spus ca nu este de acord cu presupunerea ca daca Romania nu poate plati 1,2 milioane de bugetari va intra in faliment, intrucat acest mod de gandire exclude din start ideea de ajustare.
Tot legat de educatia financiara, Isarescu a spus ca a auzit vehiculata ideea ca daca statul roman a ajuns sa apeleze la masuri primitive de reducere cu 25% a salariilor inseamna ca a intrat la faliment.
„Il rog pe cel care a emis aceasta judecata sa se gandeasca cum clarifica masurile de majorare cu 75% in doi ani de zile a salariilor, pensiilor, cu 120% a cheltuielilor bugetare. Acelea sunt mai putin primitive? Avem o mare problema de intelegere a disciplinei financiare si a programului financiar. In definitiv, ce face un roman daca nu mai are bani, daca si-a facut socotelile gresite? Nu trebuie sa se restructureze?!”, a mai spus Isarescu.