Isarescu a aratat ca aprecierea leului fie mai tempereaza anticipatiile conform carora moneda nationala s-ar deprecia, fie descurajeaza persoanele care „tendentios” vorbeau despre depreciere ca justificare pentru cresterea preturilor.
„Altminteri, modificari de 1%-2% ale cursului nu ar trebui sa se vada imediat in preturi. Cred ca preturile din Romania vor ajunge sa aiba o mult mai mare independenta fata de evolutiile din exterior „, a spus guvernatorul BNR.
Leul s-a apreciat in acest an cu 1,3% in raport cu euro.
Isarescu a primit vineri ordinul national al Legiunii de Onoare, in numele presedintelui Frantei, pentru „Rolul in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru locul ocupat astazi in guvernanta economica europeana si pentru toate meritele personale”.
Cu aceasta ocazie, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat ca multumita politicii inspirate a Bancii Nationale, Romania nu a cunoscut o criza financiara.
„BNR a exercitat si exercita un control vigilent asupra sectorului bancar, gestionand in mod functional rezervele minime obligatorii ale bancilor, atat in cantitate cat si in calitate ceea ce a permis mentinerea in cursul crizei a lichiditatii pietei interbancare. Multumita acestei politici inspirata, Romania nu a cunoscut criza financiara spre deosebire de alte tari”, a spus Henri Paul.
„Criza financiara si economica, pe care nu am depasit-o inca, trebuie sa ne deschida cu adevarat ochii: cresterea de maine nu poate fi construita pe aceleasi baze ca cele pe care s-a construit cresterea din trecut”, a explicat ambasadorul Frantei la Bucuresti.
El a adaugat ca „pietele nu pot face legea” si ca este necesara o supraveghere a acestora „pentru a evita excesele si a preveni vulnerabilitatile” identificate pe perioada crizei.
„Dati-mi voie sa salut politica urmata de BNR, care permite intreprinderilor noastre sa aiba predictibilitatea si vizibilitatea necesare”, a spus Henri Paul.
Ambasadorul a apreciat ca aceasta politica a fost sustinuta de FMI si de Uniunea Europeana si a reamintit totodata ca rezervele Bancii Nationale sunt astazi la un nivel ce a permis decizia de a nu mai trage ultima transa a imprumutului convenit.