„Dintr-o luna, doar 20 de zile bugetul are bani sa se finanteze, iar pentru restul de 10 trebuie sa se finanteze. In aceste conditii, cei care aduc acea treime cu care este finantat deficitul trebuie sa fie ascultati”, a declarat Isarescu.
Prezent la seminar, Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD SocGen, a aratat ca masa monetara din lume a crescut la un nivel de 18% din produsul intern brut (PIB) mondial, pe fondul crizei. Principalele destinatii ale bancilor sunt tarile din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) Cercel a remarcat ca toate acestea sunt tari emergente, Brazilia, India si China fiind state cu un comportament foatre bun in criza.
Comentand situatia, Isarescu a spus ca fondurile nu se duc neaparat unde este nevoie de lichiditate, ci acolo unde trebuie. „Batalia este sa nu intram in grupul de unde lichiditatea pleaca”, a spus Isarescu.
Guvernatorul a atras atentia ca investitorii sunt foarte sensibili la evolutiile din perioada crizei, si a dat exemplul Greciei, tara care acum 6 luni nu parea sa aiba probleme, dar a carei situatie s-a acutizat. „In 6 luni, Grecia a ramas fara bani. In criza, problemele se declanseaza extrem de rapid. Aceste fluxuri depind de multe ori de lucruri minore”, a spus Isarescu.
Ce ar trebui sa faca Romania pentru a nu trezi reticenta investitorilor? Atentia lor se indreapta acum spre evolutia reformei publice, guvernul anuntand masuri dure de reducere a deficitului bugetar.
„Noi tindem spre un deficit public de 10% din PIB”, a spus Isarescu, mentionand ca in lipsa echilibrarii bugetului s-ar ajunge usor la acest nivel al datoriei. Guvernatorul a reamintit ca exista mai multe cai de a scadea datoria publica. „Aceasta se poate face transparent, prin majorari de impozite sau scaderi de cheltuieli, sau periculos, prin inflatie”, a spus Isarescu.
Singura solutie viabila este ca platile bugetare sa fie reduse intr-o limita rezonabila, crede guvernatorul. El a reamintit ca in 1989 erau 9 milioane de contribuabili si 3 milioane de oameni care traiau din contributii sociale, iar acum raportul este invers. „Salariile bugetarilor si pensiile trebuie corectate pana la cat poate sa suporte economia „, a subliniat Isarescu.
Pentru 2010, Romania a stabilit cu Fondul Monetar International (FMI) o tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, in urcare fata de tinta fixata initial, de 5,9% din PIB.
Pentru a se incadra in target, guvernul a anuntat un plan de masuri care implica, intre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% din luna iunie, a pensiilor cu 15% si a ajutorului de somaj cu 15%.
Jeffrey Franks, reprezentantul FMI in Romania, a declarat recent ca fara implementarea acestor reduceri, deficitul bugetar ar ajunge la un nivel de 9,1% din PIB.