„Pe termen scurt ne poate ajuta aprecierea, dar nu suntem interesati de o influenta pe termen scurt, ci o influenta sustenabila si pe termen lung, cu alte cuvinte cursul sa ramana in zona de echilibru.
Nu credem ca o apreciere excesiva a leului este sustenabila. Nefiind sustenabila, o apreciere ne va dezavantaja pe termen mediu. Exista o asimetrie in ceea ce priveste impactul cursului de schimb in inflatie. Aprecierea actioneaza cu intarziere, in timp ce o depreciere actioneaza imediat si cu impact in anticipatii”, a spus Isarescu.
El a aratat ca de multi ani nu a mai vazut un atat de mare aflux de rapoarte pozitive la adresa Romaniei, ceea ce pune presiune pe cursul de schjimb, atragand fonduri volatile.
„Un flux de capitaluri volatile ne complica. Ne ajuta pe termen scurt, dar s-ar putea sa ne taie craca pe termen mediu si lung. Tintirea inflatiei nu este compatibila cu fluctuatii in sus si in jos ale preturilor. De aici si reticenta totala a BNR de a manevra dobanda de politica monetara. Fluxurile volatile de capitaluri dau risc de abatere in jos pe termen scurt a prognozei de inflatie si in sus pe termen lung”, a continuat seful bancii centrale, citat de Mediafax.
In opinia lui Isarescu, miscarea cursului in anumite limite poate sa gaseasca echilibru intre dorinta BNR de a avea o influenta cat mai neutra a cursului asupra inflatiei de fond si descurajarea fluxurilor volatile de capital.
„[b]Aprecierea nominala a cursului a reprezentat o intarire a conditiilor monetare[/b]. Partial impartasesc opinia ca aprecierea e bazata pe fundamente, pentru ca a venit nu neaparat din operatiuni ale BNR, pe care nu le comentam”, a afirmat Isarescu, intrebat daca vede fundamentata aprecierea leului.
Guvernatorul bancii centrale a explicat ca, spre deosebire de politica Bancii Centrale Europene, BNR comenteaza pe marginea evolutiei cursului de schimb, in primul rand pentru ca are o politica asumata de flotare controlata si nu de miscare total libera.
„Este o preocupare in tara romaneasca, una relativ obsesiva, ar fi nerealist sa nu cometam despre curs cand toata lumea vorbeste despre asta”, a mai spus Isarescu.
Fata de sfarsitul anului trecut, moneda nationala s-a apreciat cu aproape 5% in raport cu euro si peste 10% fata de dolar, in linie cu evolutia regionala.
O intarire mai puternica a consemnat forintul, in timp ce coroana ceha s-a apropiat de 4%. Exceptie face zlotul, care a suferit chiar usoare deprecieri in primele trei luni, pentru a reveni in aprilie in zona de la finele anului trecut.
Isarescu a atras atentia ca moneda poloneza a avut un alt parcurs in 2010, cand evolutia a fost mult mai buna comparativ cu celelate monede din regiune.
Joi, cursul oficial anuntat de banca centrala a fost de 4,1065 lei/euro.