Conform guvernatorului bancii centrale, exista oarecare reticenta in randul bancilor de a-si furniza lichiditate. „Cu toate acestea, banca centrala nu este inca in pozitia de a deveni un imprumutator de ultim resort”, a mai spus Isarescu.
Totodata, el a tinut sa inlature speculatiile aparute in presa conform carora rezerva bancii centrale ar fi in pericol, deoarece institutia ar fi facut plasamente in unele din bancile internationale afectate de criza.
„Nu am facut plasamente la aceste banci. In plus, temerile legate de faptul ca rezerva s-ar putea epuiza din cauza interventiilor BNR (din ultimele zile – n.r.) pe piata valutara sunt nejustificate in conditiile in care rezerva noastra valoreaza 26 miliarde de euro, mai mult decat dublul masei monetare”, a explicat Isarescu.
Legat de motivele interventiei bancii centrale in piata, conducerea institutiei a dorit sa vada cum functioneaza piata in acest moment, a spus Isarescu.
El a mentionat ca este „ciudat” faptul ca dobanzile din piata au atins niveluri chiar mai mari decat cele ale facilitatii de credit ale bancii centrale, Lombard, ajungand la aproximativ 17%, in timp ce dobanda Lombard este sub acest nivel.
Asta inseamna ca bancile se imprumuta intre ele la dobanzi mai mari decat cele la care pot accesa fonduri de la banca centrala, in schimbul garantiilor.
In acest caz, Isarescu a mentionat ca exista posibilitatea ca in piata sa fie „jucatori care s-au gandit ca pot sa miste cursul fara capital, adica dand ordine de cumparare de valuta fara a avea acoperire in lei pentru contrapartida si care efectueaza trazactii fictive”, a completat guvernatorul BNR.
Recent, fondul de garantare a depozitelor bancare a majorat plafonul de garantare a economiilor la 50.000 de euro. „99% din depozitele romanilor sunt sub 20.000 de euro„, a mentionat guvernatorul bancii centrale.